de Cătălina Tăgârţă
Schimbările bruște de temperatură, întâlnite în special primăvara sau toamna, aduc cu ele atât viroze, cât și tulburări de imunitate și... astenii. Iar cum copiii sunt mai sensibili din fire, ei sunt cel mai afectați. Fitoterapeut Marius Tirban (foto), reprezentantul naturiste-tirban-plant.ro, ne-a vorbit despre plantele care ajută în această situație și despre combinațiile în care sunt recomandate acestea.
„Mugurii de pin, benefici aparatului respirator”
- Domnule Tirban, ce recomandați în această perioadă pentru tratarea asteniei și a răcelilor?
- Eu recomand foarte mult siropul din muguri de pin, limba-cerbului, pătlagină, cimbrișor și flori de salcâm. Are mare succes mai ales în rândul copiilor. E bun și pentru adulți, dar pentru ei preparăm plantele amintite sub formă de tinctură.
- Vă rog să povestiți pe rând proprietățile fiecăreia dintre plantele amintite! Mugurii de pin luați separat, spre exemplu, ce proprietăți au?
- Mugurii de pin îi folosim pentru aparatul respirator. Merg foarte bine în tratamentele pentru bronșită sau tuse, însă eu, de exemplu, îi pun și în preparatele pentru litiază urinară sau îi combin cu diverse plante pentru tratarea afecțiunilor rinichilor. Noi recoltăm mugurii micuți de pin în primele luni ale anului și îi punem la macerat în alcool de 40-45 de grade. Pe ceilalți, pe care nu avem unde să-i depozităm, îi punem la uscat și îi folosim când avem nevoie. Mugurii de pin conțin mult ulei volatil. Au efect balsamic în caz de inflamație a căilor respiratorii. Iar gustul siropului e și mai plăcut dacă se folosesc muguri verzi (nu uscați).
„Limba-cerbului este bun expectorant”
- Limba-cerbului ce proprietăți are? De ce este recomandată în acest sirop?
- Despre planta limba-cerbului a scris foarte mult părintele Arsenie Boca. Aceasta elimină pietrele la rinichi și la ficat, dar este și un bun expectorant. Mulți o numesc și năvalnic. Se culege tot anul. Mulți oameni o au în grădină, dar, din păcate, nu îi cunosc proprietățile. La noi crește mult la munte, dar sunt și persoane care o pun în ghivece. Este foarte bună în caz de tuse, febră și tuberculoză...
- Poate fi consumată și singură?
- Da, sub formă de ceai. Se pune o lingură mare cu plantă la 250 ml apă. Se beau cam două căni pe zi, până dispar simptomele bolii. Durata curei depinde de la o persoană la alta. Spre exemplu, dacă beți ceai de limba-cerbului pentru a scăpa de o piatră la fiere, tratamentul clar va dura mai mult, fiindcă acești calculi se fac greu (adică în timp) și se elimină la fel. Am avut un client care a scăpat de piatră la fiere bând infuzie de năvalnic, dar folosea mult și tinctura de ghințură în paralel.
„Pătlagina are proprietăți hemostatice, emoliente, ușor astringente”
- Să trecem la următorul ingredient din combinația amintită: pătlagina. Ce ne puteți spune despre aceasta?
- Pătlagina are proprietăți hemostatice, emoliente, ușor astringente... E folosită cu rezultate foarte bune pentru problemele aparatului respirator, iar în acest sirop o pun pentru vindecarea tusei, bronșitei și a tusei convulsive. Însă eu o folosesc și pentru tratarea gastritelor, hipertensiunii, ulcerului gastric.
- Pentru tratarea tusei convulsive, sub ce formă mai poate fi consumată?
- Se poate lua și simplă, se face infuzie dintr-o lingură cu plantă la 250 ml apă, însă nu este la fel de plăcută la gust, mai ales pentru copii.
„Cimbrișorul, recomandat în caz de bronșite”
- Care sunt proprietățile cimbrișorului?
- Are efect calmant, liniștitor. E recomandat foarte mult în caz de bronșite și de boli hepatice. În plus, e tonic digestiv, tonic nervos, mulți îl folosesc și în caz de paralizie sau scleroză în plăci. Are multe principii active asemănătoare pinului, ulei volatil și substanțe amare.
- Despre salcâm ce ne puteți spune?
- Salcâmul e calmant tusiv și antispasmatic. De la el folosesc doar florile, dar adaug foarte puțin la combinația respectivă. În schimb, mai nou adaug și sovârf.
- Exceptând salcâmul, de la care ați spus că utilizați florile, de la celelalte plante ce părți folosiți?
- De la limba-cerbului, la fel ca şi de la pătlagină, folosesc frunzele. De la cimbrișor putem folosi toată planta, inclusiv rădăcina. De la sovârf se pot folosi atât florile (ca la salcâm), cât și planta, dar fără rădăcină. Adulții au cerut și tinctură din combinația respectivă.
Combinația, interzisă diabeticilor
- De la ce vârstă pot fi folosite plantele în această combinație pentru tratarea tusei?
- Copiii cu vârsta de peste 3 ani pot lua câte o linguriță din oră în oră.
- Există contraindicații?
- Doar diabeticii nu au voie să consume siropul. Dar, dacă le facem tinctură, nu mai e problemă.
- Dumneavoastră sub ce formă considerați că se obțin rezultate mai bune: sirop sau tinctură?
- Ambele sunt la fel de bune, doar că siropul e recomandat și copiilor.
- În ce parte a zilei se ia remediul?
- Oricând, dar să fie obligatoriu pe stomacul gol. În prima zi se poate lua și din oră în oră, câte o lingură, de trei ori pe zi. Adulții pot face și gargară cu o lingură cu sirop și două-trei cu apă călduță. În felul acesta dispare mai rapid tusea.
„Siropul poate fi luat oricând, dar, obligatoriu, pe stomacul gol“
Dozele depind în funcţie de afecţiunea fiecăruia
- Există și alte combinații de plante indicate pentru tratarea tusei care ne dă mari bătăi de cap în perioada aceasta?
- Da. Eu prepar multe remedii pentru aparatul respirator, însă prefer să țin cont de simptomele fiecărei persoane și de celelalte probleme de sănătate pe care le mai are.
- Dați-mi, vă rog, niște exemple! Dacă suntem răciți și avem și dureri în piept, ce ne recomandați?
- Pentru pectoral prepar un remediu pe bază de: ciuboțica-cucului, nalbă, tei, nalbă-mare, cimbru, trei-frați-pătați. Dacă vreau să obțin un antiasmatic, atunci combin: potbal, coada-șoricelului, unguraș, cimbrișor, mentă, muguri de pin, ciuboțica-cucului, sovârf, trei-frați-pătați, cimbrișor etc... Pentru obținerea unui remediu antibronșitic pun: muguri de pin, pătlagină, potbal, ciuboțica-cucului, urzică, iarbă-mare și sovârf. Dar fiecare plantă poate avea o anumită doză, care depinde de afecțiunea persoanei. Sau sunt persoane care fumează, și atunci țin cont și de acest aspect. Eu, de obicei, întreb oamenii ce problemă au, ca să știu ce să le dau. Cine are nevoie de sfaturi sau de remedii mă poate contacta cu încredere la numerele de telefon 0724.751.678 şi 0726.225.670.