de Daniela Anton
Cartofii dulci sunt la fel de gustoşi ca şi cartofii albi, dar mai sănătoşi, deoarece conţin mai multe substanţe nutritive şi mai puţine calorii. Pot fi pregătiţi la cuptor, fierţi şi pasaţi sub formă de piure, transformaţi într-o supă-cremă delicioasă sau adăugaţi în salate. Un consum frecvent de cartofi dulci ar putea preveni afecţiuni grave precum diabetul, obezitatea sau bolile de inimă.
Atenuează crampele musculare
Conţinutul bogat în betacaroten al cartofilor dulci ar putea ajuta la prevenirea cancerului de prostată, se arată într-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard. De asemenea, cancerul de colon este ţinut la distanţă tot datorită acestui antioxidant puternic. Mai mult, vitamina C şi betacarotenul întăresc sistemul imunitar, ferindu-vă de răceli şi de alte probleme respiratorii. Această legumă mai ajută și la atenuarea crampelor musculare. Cu un conţinut ridicat de potasiu, cartofii dulci ajută la prevenirea atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral. Potasiul ajută la menținerea echilibrului electrolitic și a lichidului din organism. Recomandaţi bolnavilor de diabet, dar şi celor care vor să se ferească de această boală, cartofii dulci au un indice glicemic scăzut, iar cercetările arată că pot reduce episoadele de scădere bruscă a glicemiei şi apariţia sindromului de insulino-rezistenţă. De asemenea, fibrele din cartofii dulci au rolul de a regla nivelul de zahăr din sânge şi de a îmbunătăţi digestia, ameliorând constipaţia şi balonarea.
Contracarează efectul nociv al radiaţiilor ultraviolete
Vitaminele A, C şi E din cartofii dulci sunt aliaţii vederii optime. Tot vitamina A este necesară pentru a contracara efectul nociv al radiaţiilor ultraviolete şi pentru a stimula producţia de colagen, care asigură elasticitate pielii, prevenindu-se astfel apariţia ridurilor. De asemenea, sunt recomandați femeilor gravide sau pentru cele care doresc să rămână însărcinate, deoarece aceștia sunt bogați în acid folic, esențial pentru dezvoltarea celulelor și a tesuturilor sănătoase ale fătului. Colina din cartofii dulci este un nutrient important care ajută şi la menţinerea sistemului muscular, dar şi a memoriei. În plus, colina promovează un somn liniştit şi ajută la transmiterea corectă a impulsurilor nervoase.
Atenție! Dacă urmați un tratament cu betablocante, recomandate frecvent în afecţiunile inimii, este indicat să evitați consumul de cartofi dulci, deoarece crește nivelul de potasiu în organism
Budincă
Ingrediente: 1/2 kg cartofi dulci, 5 ouă, 8 linguriţe cu unt, 1/2 ceşcuţă cu zahăr brun, 1 lămâie.
Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 350 de grade Celsius. Se mixează ouăle cu untul şi zahărul la viteză medie. Se taie mărunt cartofii şi se amestecă bine cu compoziția de mai sus, peste care se adaugă coaja rasă de la lămâie şi zeama proaspăt stoarsă. Se unge cu unt un vas şi apoi se umple cu compoziţia pe care aţi făcut-o mai devreme. Se acoperă cu o folie de aluminiu şi se pune vasul într-altul mai mare şi umplut cu apă. Se lasă la cuptor timp de 35-40 de minute.
Chipsuri
Ingrediente: 2 cartofi dulci mari, 2 linguri cu ulei de măsline, sare.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 120 de grade Celsius. Se îmbracă tava cu hârtie de copt. Se spală cartofii dulci și se taie rondele subțiri (fără să fie curățați de coajă). Se pun cartofii într-un bol și se adaugă peste ei uleiul de măsline și sarea. Opțional, se poate presăra și un praf de boia dulce, pudră de chili, rozmarin, pătrunjel. Se pun feliile de cartofi pe tavă și se lasă la cuptor pentru două ore. După o oră, se întorc feliile de cartofi pe partea cealaltă. După ce au fost scoase din cuptor, chipsurile se lasă să se răcească cel puțin zece minute pentru a deveni crocante.