de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Saschiul face parte dintr-o familie de plante medicinale care au uluit, în secolul al XX-lea, prin indentificarea în compoziție a unor alcaloizi importanți, care de atunci intră în componența medicamentelor întrebuințate în reducerea hipertensiunii arteriale sau menținerea sistemului cerebral al persoanelor în vârstă.
Terapie complementară în caz de demență
Proprietățile pentru care se cultivă sau se recoltează saschiul din flora spontană au fost puse în evidență în anii ’50. Unul dintre cele mai importante efecte pe care le-a demonstrat planta în medicina tradițională este cel asupra funcționării sistemului cerebral al persoanelor vârstnice. De altfel, specialiștii consideră că ceaiul de saschiu ar trebui să facă parte din tabietul zilnic al vârstnicului. Se prepară astfel: patru linguri cu plantă uscată şi mărunţită mai gros se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă. Se completează la final apa evaporată și se filtrează fierbinte prin tifon. Se consumă două cești pe zi pentru revigorarea sistemului nervos central după efort intens, ca terapie complementară în caz de demență sau de Alzheimer ori în caz de accidente vasculare cerebrale.
Util în toate tipurile de cancer
Saschiul se remarcă prin alcaloizii folosiți ca bază a unor medicamente de sinteză care se adresează bolilor aparatului cardiovascular sau pentru tratamentul unor tipuri de cancer. Adevărat citostatic natural, saschiul este recomandat ca terapie complementară în limfoamele maligne. De mare folos chiar și în cazurile de metastaze, planta este un aliat prețios al bolnavilor care fac chimioterapie. Pentru tratament se poate realiza un decoct din o linguriță cu plantă mărunțită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi. De asemenea, se poate administra în combinație cu năpraznic sau cu rozmarin, câte o linguriță cu plantă din fiecare, crescând mult eficiența.
Medicament împotriva bolilor inimii
Datorită efectului vasodilatator, saschiul se remarcă prin efectele benefice asupra celor care suferă de afecțiuni coronariene. Acestora li se recomandă consumul a două cești cu decoct de saschiu pe zi. În caz de hipertensiune arterială sau de boli ale vaselor periferice, se poate apela și la tinctura de saschiu, preparată astfel: 20 g plantă uscată şi mărunţită mai gros se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar timp de zece zile, agitându-se de câteva ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider șase zile. Se trece uşor doar partea limpede într-un alt flacon. Se păstrează în flacoane din sticlă prevăzute cu dop-pipetă. Se administrează câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai din frunze de Ginkgo Biloba.
Benefic în afecţiuni venoase
În caz de afecţiuni venoase ale picioarelor, decoctul de saschiu se amestecă bine cu argilă pulbere, până se formează o pastă moale. Se întinde pe o bucată de tifon şi se aplică bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Pentru eficienţă, cataplasma se ţine 30 de minute.