de Elena Şerban
Vântul, frigul sau chiar deshidratarea pot determina crăparea buzelor. Din cauză că în acea zonă nu există glande sebacee, buzele sunt mai uscate decât restul tenului. O lipsă de vitamina B poate determina apariţia unor crăpături la colţul gurii, numite popular „zăbăluţe”. Nu sunt doar inestetice, dar se pot şi infecta. De aceea vă prezentăm mai jos câteva metode foarte eficiente de vindecare a crăpăturilor pe bază de plante. Printre vegetalele ce sunt eficiente în aceste cazuri se numără: sunătoarea, gălbenelele şi muşeţelul.
Muşeţelul, antiseptic
Preparaţi o infuzie puternică din flori de muşeţel, pe care o obţineţi dacă opăriţi cinci grame de flori cu 100 g de apă. Spălaţi locul afectat cu această infuzie. Datorită efectului antiinflamator şi antiseptic, acţiunea este rapidă.
Gălbenelele cicatrizează rănile
Preparatele pe bază de gălbenele au acţiune cicatrizantă, anitivirală şi antiinflamatorie. În cazul crăpăturilor ce se formează la colţurile gurii este foarte eficientă alifia de gălbenele. Aceasta se poate obţine astfel: amestecaţi 300 g flori de gălbenele cu o lingură cu untură curată de porc încălzită, pentru a uşura omogenizarea. Se reîncălzesc apoi pe baie de aburi până se lichefiază şi se strecoară. Preparatul se toarnă în vase mici, ce se păstrează la rece. Porţiunea afectată se spală cu ceai de muşeţel în prealabil şi apoi se dă cu alifia de gălbenele. Pentru a grăbi vindecarea, locul se unge de patru ori pe zi.
Sunătoarea reface pielea
Uleiul de sunătoare este foarte bun pentru a reface pielea din colţurile gurii afectată de crăpături. Uleiul se prepară destul de simplu: lăsaţi la macerat de seara până dimineaţa, într-un vas închis ermetic, 20 g de flori de sunătoare în 20 ml alcool. Dimineaţa adăugaţi 300 ml ulei alimentar de floarea-soarelui. Fierbeţi trei ore pe baie de aburi, amestecând din când în când. După ce se răceşte strecuraţi printr-un tifon. După 24 de ore strecuraţi din nou. Uleiul, ţinut în sticle mici, se foloseşte de şase ori pe zi pe locurile afectate.