de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Mulți dintre cei care preferă gustul condimentat - și nu oricum, ci iute - știu că acesta este generat de o substanță cu totul specială, unică în felul ei și plină de beneficii care sunt descoperite tot mai des: capsaicina. Prezentă în ardeiul iute, îl transformă într-un adevărat leac care ajută organismul să trăiască mai mult și mai sănătos.
Luptă cu cancerul
Studii recente au relevat o calitate de excepție a ardeiului iute: capacitatea de a lupta cu celulele canceroase. Mai precis, capsaicina țintește markerii energetici ai acestora, generând moartea lor, arată medicul american Daniel Zagst, practician în Mooresville. Capsaicina a demonstrat că poate, de asemenea, interveni pentru alterarea unor gene implicate în supraviețuirea celulelor tumorale, oprindu-le dezvoltarea și metastazele, se arată în lucrarea „Proprietățile anticancer ale capsaici- nei”, a Institutului Național de Sănătate din SUA. Totodată, aceeași substanță prezentă în ardeiul iute poate completa cu succes alte elemente de dietă sau de tratament în tabloul general de luptă cu această boală gravă, cu potențial fatal.
Înlătură suferinţa
De fiecare dată când este consumat un ardei iute, capsaicina activează centrii care duc la creier semnalul că ar fi în pericol de ardere, „stimulând aceiași receptori ai durerii care răspund la acest stimul; este senzația de arsură mediată de același mecanism care ar răspunde dacă cineva v-ar da foc limbii”, explică „New York Times”. Toate acestea acționează asupra centrilor durerii din creierul uman. „Aplicați extern, ardeii iuți cauzează o senzație de arsură, iar expunerea îndelungată face ca nervii durerii să obosească, să nu mai răspundă la acțiunea capsaicinei, și astfel să nu mai fie capabili să perceapă durerea. De aceea, folosirea îndelungată a acestei substanțe acționează ca un analgezic”, arată healthimpactnews.com. În aceste condiții, capsaicina este prezentă într-o gamă extinsă de geluri, uleiuri și creme împotriva durerilor curente de tot felul.
Scade mortalitatea
Cele mai recente și complexe cercetări au dat la iveală faptul că ardeiul iute este un cumul de beneficii de maximă importanță pentru menținerea stării de sănătate și prelungirea vieții. Revista de specialitate „Plos One” a publicat rezultatele unui studiu de amploare, care a relevat că persoanele care consumă în mod regulat ardei iute trăiesc mai mult, capsaicina redu- când cu circa 13% rata de mortalitate. „Printre posibilele explicații ale acestor descoperiri se află rolul pe care îl are capsaicina în mecanismele celulare și moleculare, în prevenirea obezității și a blocajelor din sistemul circulator, precum și prin efectul puternic antimicrobian, care modifică pozitiv flora intestinală”, declară profesorul de medicină Benjamin Littenberg, de la Universitatea din Vermont.
Acţiune benefică asupra funcționării inimii
Ardeiul iute a demonstrat, în cazul unor studii repetate periodic în ultimii ani, că poate regla sistemul circulator. Capsaicina din acesta, odată consumată, acționează ca un stimulent pentru circulația sângelui, arăta „American Journal of Physiology” încă din anii ’90, aspect reconfirmat în tot acest timp. Asta demonstrează că ardeiul iute crește circulația sângelui și poate avea beneficii însemnate în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune, argumentează livestrong.com. O altă urmare dintre cele mai binevenite este reglarea nive- lului colesterolului, care, după cum se știe, este una dintre cauzele importante ale problemelor cardiace. Un studiu apărut în „European Journal of Nutrition” evidențiază faptul că și în cazul persoanelor care au o dietă bogată în colesterol, capsaicina are capacitatea de „a îmbunătăți profilul lipoproteinelor”, ducând la scăderea acestuia.
Ameliorează sindromul colonului iritabil
Ardeiul iute are, prin capsaicină, un efect direct și demonstrat asupra enzimelor digestive, arată o cercetare publicată în „Applied Physiology, Nutrition and Metabolism”. Interesant de menționat este faptul că această legumă-condiment nu doar protejează stomacul și intestinele grație unei acțiuni antimicrobiene redutabile, ci stimulează și digestia în același timp, activând toată puterea enzimelor antioxidante din stomac. Astfel, un studiu al Universității Duke, din Carolina de Nord, a pus în evidență faptul că ardeiul iute poate fi un factor de ameliorare a sindromului colonului iritabil, previne ulcerațiile și inflamațiile și elimină bacterii foarte periculoase de la nivelul intestinului. Iar prin faptul că este un agent termic care crește viteza metabolismului, capsaicina, de altfel prezentă în majoritatea suplimentelor pentru slăbit, arde grăsimile și previne creșterea în greutate, astfel încât este binevenită în orice dietă.
Are un rol dovedit în cazul alergiilor
Capsaicina prezentă în ardeiul iute acționează fără greș și în mod natural asupra infecțiilor cronice, cum ar fi sinuzita. Prin proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatoare, această substanță-minune stimulează puternic secrețiile care reacționează la senzația de iute, și astfel contribuie major la decongestionarea nazală, arată specialiștii. De asemenea, are un rol dovedit în ameliorarea unor alergii legate de această afecțiune atât de răspândită. Calitatea de agent antiinflamator al capsaicinei este, de altfel, pusă în evidență și de efectul pe care îl are asupra artritei sau a unor boli ale pielii ca psoriazisul, întrucât inhibă anumite substanțe implicate în aceste afecțiuni.
„Dacă am o ciocolată caldă cu ardei iute, o carte și o cadă cu apă cu spumă, sunt un om fericit“ (Shiloh Walker, scriitoare)
Precauţii de luat în calcul
Consumul de ardei iute nu este tolerat de toată lumea. În cantități mici, poate avea numeroase beneficii, dar dacă se depășește o anumită măsură, pot interveni senzațiile serioase de arsură, greu de depășit, resimțite pe căile respiratorii. Mai mult, trebuie acordată o atenție sporită manipulării acestui condiment, întrucât atingerea ochilor cu mâna pe care există capsaicină are efecte dintre cele mai neplăcute. Totodată, este complet de evitat inhalarea pudrei de ardei iute, care poate conduce chiar la senzația de amețeală. Ca substanță foarte puternică, renumita capsaicină poate provoca și vărsături sau dureri abdominale dacă nu este ținut sub control consumul de ardei iute.