de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Plantă frecvent întâlnită prin pădurile de foioase din zonele de câmpie și cele de deal, cornul este o comoară din perspectivă medicinală, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De folos în crampele stomacale
Binecunoscut în industria alimentară pentru faptul că din fructele sale se obțin sucuri, compoturi, gemuri, lichioruri etc., cornul este renumit pentru excelenta acțiune farmacologică. Planta are proprietăți astringente, întrucât componentele conțin tanin. Ca urmare, produsele cornului au efecte antidiareice, cicatrizante și dezinfectante. Ca arie de acțiune, cornul este utilizat în afecțiuni digestive dintre cele mai comune, cum sunt indigestia, crampele stomacale, diareea, pentru combaterea paraziților intestinali și a anorexiei. Pe lângă faptul că în cazul consumului cumpătat de coarne efectele favorabile asupra digestiei sunt evidente, frunzele uscate de corn formează materia primă pentru ceai. Acesta se prepară dintr-o linguriță cu frunze mărunțite puse la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, se strecoară și se consumă două-trei ceaiuri pe zi.
Ajută în lupta cu varicele
Coarnele se pot folosi pentru oprirea hemoragiilor nazale, deoarece aceste fructe au proprietăți hemostatice. Se folosește tinctura, preparată astfel: 50 g fructe se pun cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade și se țin timp de 15 zile la temperatura camerei, agitând des. Se strecoară și se transferă în recipiente mici. Se pot lua 15 picături de trei ori pe zi, diluate cu apă, chiar și pentru perioade lungi. O altă rețetă este un decoct realizat dintr-o lingură cu coarne puse într-o cană cu apă rece și lăsate la macerat timp de trei ore, după care lichidul se strecoară și, cu fructele rămase, se prepară un ceai care se poate consuma o dată pe zi, în cură de zece zile, după care se face o pauză de două luni. Ulterior se poate relua. Totodată, baia cu frunze de corn ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii, la ameliorarea durerilor de coloană și la eliminarea varicelor. În plus, are un efect calmant, oferind un somn mai bun pe durata întregii nopți.
Elimină dermatozele
Cornul este utilizat din cele mai vechi timpuri împotriva unor afecțiuni ale ficatului - cum este, de pildă, icterul - și a stărilor febrile. Pentru combaterea celor dintâi, două lingurițe cu fructe se pun la 250 ml apă și se fierb timp de 15 minute. Se pot consuma trei căni cu acest lichid pe zi. În ceea ce privește combaterea febrei, se remarcă decoctul din scoarță, preparat astfel: o linguriță cu scoarță mărunțită se pune la 250 ml apă și se fierbe timp de zece minute, apoi se strecoară. Se pot consuma două-trei căni pe zi. Cornul este excelent și în combaterea unor afecțiuni externe. Astfel, eczemele și alte tipuri de dermatoze pot fi ameliorate cu un decoct din patru linguri cu coajă de corn puse la un litru de apă, fierte timp de 30 de minute. Lichidul se strecoară și se aplică pe zonele afectate.
Din sucul proaspăt de corn se poate pregăti, la recomandarea specialistului, un sirop care stimulează pofta de mâncare a copiilor mici