de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
În ultima perioadă a devenit o modă ca pentru menținerea unei greutăți sănătoase să fie folosită pudra de proteine vegetale. Dar ce este extractul de proteine și ce tip de proteină este mai bun pentru diferite probleme de sănătate cu care vă confruntați?
Se asimilează în proporție de 90%
Alcătuită din aminoacizi, proteina este un macronutrient care se găsește în multe alimente, precum produsele lactate, nucile și fasolea, dar și în multe altele, și al cărei rol este de a susține țesuturile corpului, asigurând sănătatea pielii, a părului, oaselor, unghiilor și mușchilor. Așa-numitele „proteine complete” conțin nouă aminoacizi esențiali, în timp ce „proteinele incomplete” au doar câțiva dintre aceștia. Proteinele vegetale se asimilează în proporție de 80%-90%, sunt hipoalergenice și ușor digerabile. Acestea pot ajunge la o rată de absorbție de până la 98%, comparativ cu cea a proteinelor de origine animală, care este mult mai mică. Potrivit oamenilor de știință, proteina vegetală completă poate înlocui cu succes o masă. De asemenea, băuturile pe bază de pudre de proteine vegetale sunt o opțiune excelentă, deoarece aduc rapid organismului nutrienții necesari.
Micşoraţi-vă talia cu ghimbir
O proteină complexă, dar și o sursă impresionantă de antioxidanți, fier, fibre, magneziu, potasiu, cupru și vitaminele din complexul B este pudra de roșcove. Întrucât conține foarte mult calciu, ajută la absorbția completă a acestuia. Chiar dacă nu are efectul excitant pe care îl are cacaua, de exemplu, pudra de roșcove revitalizează organismul fără să dea dureri de cap. În plus, pudra de roșcove împiedică dezvoltarea bacteriilor intestinale, reglează nivelul zahărului din sânge, ajută în cazul diareii și al bolii de reflux gastroesofagian și, nu în ultimul rând, contribuie la prevenirea cancerului și a bolilor cronice. Ca medicament, se consumă o lingură cu pudră pe zi. Aditiv natural sănătos, pudra de roșcove poate fi inclusă în alimentația celor mici începând cu vârsta de 6 luni. Vreți să vă micșorați talia, dar nicio metodă folosită până acum nu a dat rezultatele dorite? Apelați la ajutorul pudrei de ghimbir, folosită, de altfel, de secole, atât pentru digestie, cât și pentru dureri de cap. Este de ajuns să consumați minimum două grame de pudră de ghimbir uscat pe zi alături de micul dejun și veți observa o senzație rapidă de sațietate. Pentru că este relativ greu de ingerat, se amestecă cu o cană cu apă fierbinte.
Orezul brun, o sursă bună de carbohidrați, de vitamina B și de fibre
Una dintre cele mai căutate pudre este cea din orez brun. Deși de multe ori este considerat doar un carbohidrat, orezul brun devine o sursă standard pentru pulberea de proteine vegetale. Din acest motiv, proteinele din orez brun reprezintă o sursă bună de carbohidraţi, de vitamina B şi de fibre. Acestea sunt, de asemenea, hipoalergenice, adică sunt ușor de digerat și, prin urmare, aproape în întregime folosite de organism. Hipoalergică, pudra de orez brun este alimentul cel mai potrivit pentru cei care suferă de boli ale intestinului. Prin consumul de pudră de orez brun sunt prevenite bolile de inimă, diabetul și complicațiile acestuia, bolile de rinichi, obezitatea și colesterolul mărit.
Laptele praf de cocos stimulează metabolismul
Obținut printr-o tehnică de uscare prin congelare a pulpei de cocos care păstrează în proporție foarte mare calitățile nutriționale ale produsului proaspăt, laptele praf de cocos prezintă un tip de grăsime benefică pe care organismul o transformă rapid în energie, spre deosebire de trigliceridele cu catenă lungă, care sunt nocive. Lipidele din nucile de cocos sunt arse pe loc, astfel că metabolismul este stimulat, la rândul său, să ardă și celelalte grăsimi depuse. De asemenea, proteina din mazăre este hipoalergenică și conține foarte puțini aditivi. Este des folosită atât de vegetarieni, cât și de vegani. Prin consumul acesteia este menținută masa musculară și sunt reduse toxinele din corp, dar și țesutul adipos.
PONT. Proteina din zer inhibă proliferarea celulelor canceroase și apără organismul de acțiunea nocivă zilnică a radicalilor liberi.
Migdalele dezvoltă creierul
Pudra proteică de migdale contribuie la menţinerea unei stări de saţietate pe termen lung și, chiar dacă au un conţinut caloric bogat, consumate cu măsură migdalele ajută la topirea grăsimii abdominale şi la reducerea circumferinţei taliei. Nu în ultimul rând, migdalele contribuie și la scăderea nivelului colesterolului rău din sânge, dar şi la prevenirea diabetului zaharat, un factor major de risc în apariţia bolilor de inimă. Numeroase studii arată că migdalele sunt de folos în combaterea obezităţii şi îmbunătăţesc răspunsul organismului la insulină, reglând nivelul glicemiei. Pudra de migdale este tonică pentru creier, întrucât fructele au un conţinut ridicat de acizi graşi esenţiali Omega 6 şi de fosfor, nutrienţi importanţi pentru dezvoltarea şi funcţionarea creierului.