de Claudia Stan
Feriguţa sau feriga dulce este o plantă întâlnită în zonele montane stâncoase. Calităţile curabile sunt prezente numai în rizomul plantei, ce se recoltează din luna mai până în octombrie.
Previne constipaţia cronică
Feriga dulce este recomandată numai pentru uzul intern şi doar sub formă de infuzie. Datorită glucidelor, uleiului gras, răşinelor şi enzimelor, feriguţa este ideală în tratarea anorexiei. Aceste substanţe au rolul de a stabiliza enzimele din organism, determinându-l să funcţioneze corect. Totodată, ajută la reglarea scaunului, curăţând intestinele şi prevenind constipaţia cronică. Se pune o linguriţă rasă cu rădăcina plantei (uscată) la o cană cu apă fierbinte şi se lasă la infuzat timp de cinci minute. Se consumă o singură dată pe zi, preferabil dimineaţa, după micul dejun.
Tratează afecţiunile hepato-biliare
Infuzia din feriguţă detoxifică organismul şi purifică urina. După câteva zile de tratament vor dispărea şi usturimile provocate de infecţiile urinare. Totodată, feriga dulce ajută în eliminarea nisipului din rinichi şi în curăţarea acestora. În plus, planta este folosită cu rezultate bune şi pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare. Pentru aceste afecţiuni se recomandă ca rădăcina feriguţei să fie bine pisată şi fiartă timp de zece minute în 400 ml de apă. În unele regiuni, feriga dulce mai este folosită şi pentru calmarea indigestiilor provocate de paraziţii intestinali.
Atenţie! Nu măriţi cantitatea de plantă din ceaiuri, deoarece prezintă toxicitate latentă!