de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Fitoterapia a demontat mitul potrivit căruia ulcerul varicos nu se poate trata, întrucât această afecțiune reacționează foarte bine la puterea plantelor. Ce trebuie să facă o persoană cu ulcer varicos și cum să preîntâmpine apariția acestuia, aflați din interviul cu fitoterapeutul Lucreția Stanciu (medalion).
„Măceșele cresc rezistența vaselor sangvine”
- În ultimii ani, tot mai multe persoane se plâng că suferă de insuficiență circulatorie periferică, afecțiune care, netratată la timp, poate duce la apariția ulcerului varicos. Cum se manifestă ulcerul varicos şi care sunt factorii care favorizează apariția acestuia?
- Denumit și ulcer venos de gambă, ulcerul varicos este cel mai frecvent tip de ulcer de piele. Acest tip de rană deschisă, cu vindecare întârziată, afectează în general persoanele în vârstă și este mai frecvent la femei. De altfel, se estimează că aproximativ una din 50 de persoane dezvoltă la un moment dat în viață un ulcer varicos. Acesta poate fi nedureros sau dureros, iar fără tratament, se poate mări, ajungându-se în cazuri extreme până la invaliditate. Afecțiunea apare în general pe gleznă sau pe partea mediană a piciorului, deasupra acesteia. Ulcerul este de regulă superficial, neregulat, cu aspect fibrinos sau necrotic, marginile rănii sunt bine delimitate, iar pielea din jur poate fi umflată sau dură și de culoare maronie. Pacientul poate avea dureri la nivelul picioarelor când acestea sunt în poziție verticală, din cauza edemului. În ceea ce privește cauzele apariției, obezitatea, fuma- tul, statul mult în picioare, traumatismele locale, băile fierbinți la un pacient cu insuficiență venoasă cronică sunt factori favorizanți. O mare atenție trebuie atribuită și afecțiunilor asociate pe care pacientul le are, pentru că, de exemplu, un diabet decompensat îngreunează vindecarea ulcerului.
- Ce plante recomandați pentru buna funcţionare a vaselor sangvine?
- Măceşele se remarcă prin conţinutul ridicat în vitamina C, care, alături de vitaminele A, PP, K, pigmenţi carotenoidici, flavonici şi săruri minerale, formează o polivitamină naturală de excepţie. Pentru a crește rezistența vaselor sangvine, este foarte utilă pulberea de măceșe, din care se consumă o jumătate de linguriță de trei ori pe zi, cu miere sau cu suc natural, după fiecare masă. La fel de utilă este și tinctura de măceșe, 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu. Foarte bune sunt preparatele din cătină, bogate în vitamina PP. În sindromul hemoragic al aparatului vascular periferic, se administrează o jumătate de linguriță cu pulbere, de două ori pe zi, alături de iaurt sau de lapte bătut sau 30 de picături de tinctură, de două ori pe zi, diluate în puțină apă. Tot pentru afecțiunile venoase ale picioarelor sunt de mare ajutor cataplasmele cu ceai de saschiu și argilă. În acest sens, faceți un decoct din plantă și amestecați cu argilă pulbere, până observați că se formează o pastă moale. Întindeți produsul pe o bucată de tifon și aplicați pe zona cu probleme, fără a lega strâns. Păstrați cataplasma o jumătate de oră. În special pentru ulcerul varicos, se poate utiliza un unguent, care se obține astfel: patru linguri cu amestec în părți egale de tătăneasă și castane uscate și foarte fin mărunțite se lasă la macerat în patru linguri cu alcool timp de o zi. Separat, se topesc 50 g untură de porc și se amestecă bine cu 30 g margarină și 10 ml ulei de floarea-soarelui. Se combină cele două produse și se unge locul cu probleme.
„Sulfina înlătură vasoconstricția”
- Ulcerul varicos sperie pe toată lumea. Ce poate face un pacient atunci când se trezește cu o astfel de problemă?
- Una dintre plantele cele mai bune în tratarea ulcerului varicos este tătăneasa. Se recomandă fiertura, obținută dintr-o linguriță cu rădăcină, măcinată și uscată, care se fierbe în jur de 20 de minute în 300 ml apă. La fel de bună este și tinctura, preparată din 20 g rădăcină mărunțită la 100 ml alcool și lăsată la macerat timp de opt zile. Cu acest preparat se fac badijonări pe rănile provocate de ulcerul varicos. De asemenea, sunt utile compresele sau băile locale cu ceai concentrat de tătăneasă. Efecte deosebite au și compresele cu suc de tătăneasă, care se mențin o oră pe zi. De ce este atât de nemaipomenită tătăneasa? Pentru că în contact cu apa, rădăcina plantei eliberează substanțe organice, tanin cu acțiune astringentă, mucilagii care formează soluții coloidale vâscoase ce protejează mucoasele, în timp ce alantoina reface țesuturile distruse. O altă plantă care contribuie la dilatarea vaselor periferice, mărește permeabilitatea acestora și ajută la înlăturarea vasoconstricției este sulfina. Se prepară infuzie dintr-o linguriță cu plantă la o cană cu apă și se administrează două căni cu ceai pe zi. Bune rezultate în normalizarea circulației sângelui o are și păpădia, atât frunzele, cât și rădăcina. Se face infuzie din două lingurițe la o cană cu apă și se beau trei căni pe zi. În tratamentul extern, având efecte la fel de bune ca și rădăcina de tătăneasă, se mai folosesc și compresele cu infuzie din muguri de plop negru, două linguri la 300 ml apă. Totodată, frunzele și scoarța de alun au proprietăți vasoconstrictoare, astringente, antihemoragice, antiinflamatoare, hemostatice, cicatrizante, dezinfectante. Cu rol asupra elasticității și tonusului vaselor de sânge în varice, ulcere varicoase şi umflături ale picioarelor este infuzia de alun, preparată astfel: se pun la macerat timp de opt ore 20 g frunze uscate la un litru de apă clocotită. Ulterior, se strecoară și se consumă două ceaiuri pe zi.
- Persoanele care suferă de ulcer varicos sau de afecțiuni ale varicelor pot consuma orice fel de alimente?
- Nicidecum. Pacienții care au astfel de probleme trebuie să adopte un regim alimentar predominant vegetarian, fără carne, grăsimi animale și conserve. De asemenea, este foarte important să înceapă o cură cu orz verde, din care se va administra 50 ml, de trei ori pe zi.
Ulcerele varicoase neglijate terapeutic se pot suprainfecta, apărând complicații de genul erizipelului, osteomielitei, ducând până la septicemie
„Riscul reapariţiei afecţiunii este mult mai mic dacă purtaţi ciorapi compresivi în mod regulat!“
- Ce sfaturi esențiale le dați pacienților pentru prevenirea ulcerului varicos?
- Cel mai important lucru este să-și hidrateze picioarele în mod regulat și să facă plimbări și exerciții fizice în mod regulat. Trebuie evitat statul excesiv în picioare și alcătuit un regim alimentar echilbrat. E necesar ca cei care suferă de această afecțiune să renunțe definitiv la fumat. Țineți picioarele ridicate cât mai mult posibil, evitați căldura excesivă și purtați ciorapi compresivi în fiecare zi. Riscul reapariției ulcerului varicos este mult mai mic dacă se poartă acești ciorapi compresivi în mod regulat.