de Călin Popa şi Adrian Barna
Susaiul vine din timpuri îndepărtate cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Plantă modestă, omniprezentă pe mesele strămoșilor oamenilor, susaiul este un tezaur de nutrienți și un excelent agent de detoxificare.
Calmează tusea și crizele de astm
Susaiul este o plantă certificată de studiile moderne ca având proprietăți remarcabile. Are un gust dulceag, iar generațiile anterioare au folosit susaiul dintotdeauna în alimentație, dar și pentru efectele sale vindecătoare. Astăzi, planta este prezentă în multe remedii naturiste și contribuie la ameliorarea unui mare număr de afecțiuni. În scop terapeutic, de la susai se folosesc rădăcinile, tulpinile şi frunzele, care conţin numeroși compuși benefici, precum și săruri minerale şi vitamina C. Prin tradiție, rădăcinile de susai sunt folosite pentru tratarea icterului, iar frunzele împotriva febrei, tusei şi astmului. De asemenea, şi sucul lăptos din tulpină este foarte apreciat, întrucât ajută în cazuri de dificultate respiratorie și stimulează menstruația, pe care o reglează.
Curăţă bacteriile din cavitatea bucală
Susaiul acționează ca un agent de întărire a ficatului slăbit, fiind redutabil în afecţiunile vezicii biliare. De asemenea, utilizate sub formă de infuzie, frunzele de susai dau rezultate bune în cazul pietrelor la rinichi. Infuzia se prepară astfel: în 250 ml apă clocotită se pune o linguriță cu frunze uscate de plantă. Se lasă câteva minute vasul acoperit, după care se pot consuma câte trei căni pe zi. Extern, grație calităților sale de antiinflamator, susaiul este recomandat în cazuri de răni, abcese și dureri musculare, sub formă de cataplasme din frunze zdrobite de plantă, aplicate local. Susaiul a fost cunoscut și folosit în alimentație, dar și terapeutic, încă din Antichitate, din Europa până în China și în Noua Zeelandă. Aici, populațiile băștinașe au folosit dintotdeauna rădăcina susaiului și drept „gumă de mestecat”, grație conținutului de latex lăptos. Pe lângă calitățile nutriționale, acest obicei asigură și o curățare eficientă a cavității bucale, de unde elimină bacteriile nocive.
Atenţie! Susaiul este renumit pentru capacitatea de a calma arsurile stomacului.