de Adina Mandiuc şi Sorin Dumitrescu
Aronia sau scorușul negru este o plantă din familia Rosaceae, cu fructe foarte semănătoare coacăzelor. Originară din America de Nord, aronia poate fi găsită atât sub formă de fructe proaspete sau uscate, cât și sub formă de suc, ambele foarte bogate în principii active benefice pentru sănătate.
Filtrează razele ultraviolete
Înainte de toate, aronia este recunoscută pentru conținutul bogat în antioxidanți, vitamina C și flavonoide. Antioxidanții din fructele de aronia neutralizează radicalii liberi produși de corp și responsabili cu degradarea celulelor și a moleculelor de ADN. Vitamina C stimulează sistemul imunitar, în vreme ce flavonoidele, cele care dau culoarea intensă a fructelor, au un rol antioxidant și de protejare a retinei. Nu în ultimul rând, fructele de aronia au puține calorii, ceea ce le recomandă pentru curele de slăbire. Fructele de aronia sunt ideale, așadar, în cazul persoanelor care vor să slăbească, datorită conținutului scăzut de calorii, dar și pentru capacitatea lor de a împiedica organismul să stocheze grăsimile, mai ales la nivelul abdomenului. În cazul persoanelor care prezintă risc de degenerescență vizuală, fructele de aronia ajută la filtrarea mai eficientă a razelor ultraviolete.
Reglează hipertensiunea arterială
De asemenea, persoanele cu predispoziție genetică spre boli cardiovasculare, artrită sau cancer au numai de câștigat dacă introduc fructele de aronia în alimentația lor, datorită conținutului lor bogat în antioxidanți care luptă împotriva acestor maladii. Consumul de aronia contribuie, în egală măsură, la reglarea hipertensiunii arteriale și la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge. În urma unui studiu din 2015 s-a descoperit că aronia ar putea avea un efect protector împotriva afecțiunilor coronariene. Se pare că fructele de aronia protejează împotriva plăcilor care se dezvoltă în interiorul arterelor. Atât extractul de aronia, cât și cel de coacăze ajută la relaxarea țesuturilor, contribuind astfel la îmbunătățirea circulației sangvine. Acest aspect este important, în condițiile în care atât de multe afecțiuni cardiace au la bază reducerea elasticității arterelor și scăderea tensiunii arteriale. Dintre fructele testate de cercetători, aronia s-a dovedit a fi cea mai eficientă.
Întărește sistemul imunitar
Studiile de specialitate arată că un consum zilnic de 200 g aronia timp de trei luni poate ajuta la reducerea nivelului glicemiei. În general, aronia este recomandată pentru întărirea sistemului imunitar, mai ales toamna și iarna, când corpul este expus mai mult la oboseală, dar și ca supliment alimentar în afecțiunile ficatului, stomacului sau intestinale. Aronia este prezentă din ce în ce mai des pe rafturile magazinelor care comercializează produse bio. Pot fi consumate fructele atât ca atare, proaspete sau uscate, cât și sub formă de suc bio, dulceață sau în ceai. Aronia este folosită însă și pe post de colorant natural sau condiment, pentru a da o notă dulce-acrișoară mâncărurilor. Un studiu din 2004 a evaluat efectul bobițelor de struguri, de aronia și de coacăze în prevenirea evoluției cancerului de colon. Cercetătorii au descoperit că extractele din aceste fructe inhibă într-adevăr evoluția cancerului de colon, iar bobițele de aronia sunt cele mai eficiente. În 2009, un alt studiu atesta faptul că extractul de aronia reduce distrugerea celulară asociată cancerului de sân. Autorii studiului au descoperit că extractul de aronia are un efect protector în cazul persoanelor care suferă de cancer la sân.
Atenuează inflamația asociată cu diabetul
Cele mai recente cercetări atestă efectul antidiabetic al fructelor de aronia. În urma unui studiu din 2015, realizat pe șobolani, s-a descoperit că extractul de aronia stimulează sistemul imunitar și reduce inflamația asociată cu diabetul. De asemenea, un studiu din 2012, realizat pe șobolani rezistenți la insulină, a atestat că extractul de aronia combate rezistența la insulină la mai multe niveluri. Acest rezultat poate reprezenta un pas important în acțiunea de prevenire a evoluției diabetului.
PONT. Pot fi consumate sub formă de fructe uscate, suc, dulceaţă sau ceai.