de Elena Şerban
Trandafirii. Frumoşi, spectaculoşi, eleganţi. Îi primim sau îi oferim în semn de preţuire sau de dragoste. Îi cultivăm în grădinile noastre şi îi îngrijim cu dragoste. Şi totuşi trandafirii nu sunt doar buni pentru privit. Există câteva specii (Rosa Gallica sau Rosa Centifolia) ce pot fi utilizate şi în medicina populară.
Ţine răceala departe
Aceste specii, cunoscute popular ca trandafirul de dulceaţă, trandafirul de lună sau trandafirul de Damasc, au ca ingrediente active antocianidele, uleiurile volatile şi taninii. Despre uleiurile volatile se ştie că au efect antiinflamator, mucolitic şi anticonvulsiv.
Trandafirii sunt folosiţi în gargare (cu ceai), cataplasme şi masaj. În majoritate, produsele pe bază de trandafiri sunt utilizate în cosmetică, dar au efecte benefice în vindecarea inflamaţiilor minore din cavitatea bucală, în îndepărtarea răcelilor, dar şi în caz de diaree.
Calmează durerile de cap
Folosit în uz extern, uleiul de trandafiri calmează durerile de cap şi grăbeşte vindecarea rănilor superficiale, ce se vor închide fără urme. Înainte de a vă oferi reţete pentru preparate cu trandafiri, trebuie să reţineţi că, în general, se folosesc numai petale proaspăt culese. Altfel, ingredientele active îşi pierd valoarea. Singurul preparat ce se pregăteşte cu petale uscate este ceaiul.
Ceai pentru gargară
Ceaiul se prepară opărind o mână de petale uscate de trandafir cu o cană cu apă fiartă. Ceaiul se utilizează pentru gargară când este călduţ! Dacă este băut, ceaiul poate fi îndulcit cu miere, iar doritorii pot adăuga chiar un pic de suc de lămâie.
Cataplasmele cu petale vindecă răni uşoare
Sunteţi nervoşi sau aveţi răni uşoare? Tot ce trebuie să faceţi este să fierbeţi doi pumni de petale de trandafiri într-o cană cu apă. După circa un sfert de oră înmuiaţi o cârpă uscată în acest decoct şi apoi aplicaţi pe frunte. Compresa trebuie să rămână pe frunte până s-a răcit. Dacă e cazul, repetaţi procedura.
Uleiul anticefalee
Pentru acest preparat aveţi nevoie de ulei de măsline şi de o mână de petale proaspăt culese şi tăiate în bucăţi mai mici. Peste petalele tăiate adăugaţi 500 ml de ulei de măsline şi amestecaţi uşor. Recipientul în care aţi pus acest amestec trebuie lăsat vreme de şapte-opt zile într-un loc însorit. După acest interval de timp strecuraţi şi puneţi preparatul într-o sticlă închisă la culoare, cu capac etanş. Orice durere de cap dispare ca prin minune dacă masaţi tâmplele cu acest ulei.
Oţetul... cosmetic
Două mâini de petale abia culese trebuie „îmbăiate” zece zile într-o jumătate de litru de oţet de mere. După circa două săptămâni oţetul de trandafiri ce s-a format poate fi folosit cu succes în scop cosmetic. E foarte bun pentru persoanele care au un ten gras sau mixt.