de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Acai are o capacitate antioxidantă de excepție, fiind de 35 de ori mai puternic, pe această direcție, decât portocalele. Într-o lume dominată de agresiunile exterioare asupra metabolismului, fructul de origine amazoniană a căpătat un consolidat re- nume mondial în lupta cu bolile şi procesul de îmbătrânire.
Întărește oasele
Peste 80% din populaţia lumii consumă în prezent mai puţin de jumătate din cantitatea zilnică recomandată de antioxidanţi care să lupte împotriva radicalilor liberi din corp. Nu este de mirare că acai, fruct consumat de sud-americani de secole pentru proprietățile sale remarcabile, a intrat în atenția oamenilor de știință. Cercetările recente au confirmat beneficiile nutriţionale semnificative ale fructului, care asigură organismului din belşug vitamine - B1, B2, B3, C şi E, minerale prețioase, cum sunt calciul şi potasiul. În aceste condiții, fructul întărește inima, sistemul osos și abilitățile cognitive. Acai se găseşte pe piaţa din România, ca extract standardizat, și este o opțiune de luat în considerare pentru efectele sale energizante şi hrănitoare. În plus, prin fibrele pe care le aduce organismului, fructul echilibrează digestia și asigură o detoxificare naturală a organismului.
Remediază funcționarea celulară
Studiile ştiinţifice au demonstrat faptul că acai conţine un anumit tip de antioxidanţi extrem de puternici şi de eficienți în protejarea celulelor împotriva degenerării, fapt care a determinat o creştere a popularităţii fructului în întreaga lume. Potrivit theculturetrip.com, polifenolii din acai reduc daunele aduse organismului de poluare, aditivi alimentari, radiaţii ultraviolete, fum de ţigară, uleiuri vegetale hidrogenate și radicali liberi, îmbunătățind funcționarea celulară cu un uimitor procent de 86%. De asemenea, în prezent, fructul este testat în laboratoare pentru dezvoltarea unor tratamente anticancer, știut fiind faptul că antioxidanții au capacitatea de a reduce creșterea tumorilor.
Micşorează colesterolul „rău”
Acai conține doi acizi grași foarte importanți pentru organism, Omega 6 și Omega 9. Potrivit cercetărilor internaționale, consumul acestui fruct contribuie nu doar la menținerea nivelului optim al colesterolului, dar îl reduce semnificativ pe cel „rău”. În același timp, grație indicelui glicemic scăzut, acai poate face parte din dieta diabeticilor. O porție de suc de acai este o opțiune sănătoasă pentru persoanele care doresc să-și mențină zahărul din sânge sub control. În același timp, dată fiind compoziția sa remarcabilă, acai susține sistemul imunitar și poate face parte din orice dietă, întrucât menține sațietatea pe termen lung.
Studiile științifice au pus în evidență capacitatea extractului de acai de a lupta cu microorganismele dăunătoare
Acai bowl
Ingrediente: 1 ceșcuţă cu lapte de migdale, 1 ceșcuţă cu afine, 1 banană, 1 lingură cu pudră de acai, 1 lingură cu semințe de chia.
Mod de preparare: amestecați ingredientele într-un blender până se transformă într-o pastă. Decorați cu fructe, nuci și semințe.