de Camelia Onciu şi Florica Pintea
Vanilia este apreciată pentru aroma plăcută și gustul dulce, însă există și o specie a acestei plante care aduce mari beneficii pentru sănătate. Se numește Vanilla Planifolia, dar i se mai spune și orhidee de vanilie, pentru că provine dintr-o varietate de orhidee, cultivată în Madagascar, India, Indonezia, Puerto Rico. Păstăile acestei plante sunt medicamente aromate cu întrebuințări în medicină, arta culinară şi cosmetică.
Curăță vasele de sânge
Vanilla Planifolia are păstăi lungi și subțiri care degajă un parfum dulce. Cercetările au legat vanilina, componenta chimică principală a vaniliei, de scăderea nivelului de colesterol, fiind de folos persoanelor cu risc crescut de infarct și de accident vascular cerebral. Păstăile de vanilie ajută la ameliorarea artritei, gutei și a altor afecțiuni inflamatorii. Conțin antioxidanți care stimulează regenerarea naturală, elimină radicalii liberi, protejează sistemul imunitar și grăbesc recuperarea după operații și boli. În aceste păstăi aromate se găsesc și calciu, mangan, magneziu, fier, zinc, dar și potasiu, componentă vitală a fluidelor corpului, ajutând la reglarea ritmului cardiac și a nivelului tensiunii arteriale. În plus, vitaminele tiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3), acid pantotenic (B5) și piridoxină (B6) din păstăile vanilate îmbunătățesc funcția sistemului nervos și reglează metabolismul. Orhideea de vanilie ar putea fi de mare ajutor celor care doresc să piardă câteva kilograme, deoarece contribuie la scăderea poftei de mâncare și crește eficiența metabolismului.
Conferă un puternic efect anestezic gâtului inflamat
Păstăile de vanilie au proprietăți analgezice, motiv pentru care sunt recomandate pentru ameliorarea tusei, a răcelii, a durerilor de gât și a infecțiilor respiratorii. Datorită calităților antibacteriene, preparatele din aceste păstăi elimină infecțiile respiratorii. Contra vărsăturilor, diareei, crampelor, deranjamentelor la stomac și a inflamației intestinelor, consumul de ceai din plante cu infuzie de vanilie poate fi de mare ajutor. În plus, un amestec de extract de vanilie și apă caldă, aplicat sub formă de gargară, conferă un efect anestezic gâtului inflamat. Puneți o linguriță de pudră de Vanilla Planifolia în ceașcă și turnați apă fiartă. Lăsați acoperit timp de trei-cinci minute. Pentru ceaiuri reci, folosiți două lingurițe cu pudră de vanilie la un pahar. Sau adăugați cinci picături de ulei pur de păstăi de vanilie în ceaiul sau în cafeaua zilnică. Doza adecvată depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, starea de sănătate și alte câteva afecțiuni. Important e să nu exagerați. O cană pe zi este suficientă în tratarea afecțiunilor interne.
Adio cicatrice!
Vanilla Planifolia ajută la eliminarea infecțiilor asociate acneei, accelerând procesul de refacere a pielii și estompând aspectul de cicatrice. Tratamentele locale grăbesc vindecarea arsurilor, tăieturilor și rănilor. În cosmetică, extrasul din aceste păstăi e adăugat la produsele de igienă și frumusețe. Uleiul esențial de vanilie poate întări părul, stimulează fluxul de sânge la nivelul scalpului, creșterea și producția de păr mai sănătos. Îndepărtați părul cu un pieptene cu dinți largi și clătiți bine cu apă caldă. Încălziți un sfert de cană din orice ulei de bază, cum ar fi uleiul de măsline virgin, jojoba, migdale sau nucă de cocos. Adăugați câte zece picături de ulei de Vanilla Planifolia și amestecați bine. Se aplică acest amestec pe păr, de la rădăcini spre capete, și se masează scalpul cu mișcări circulare timp de două-trei minute. Fixați părul cu o agrafă și înfășurați un prosop cald în jurul capului. Se lasă 15 minute. Spălați părul cu un șampon ușor. Cantitatea de ulei pe care o utilizați depinde de textura părului. Acest remediu vă va face părul mai mătăsos și mai plin.
Cu toate aceste beneficii de necontestat, Vanilla Planifolia poate provoca leziuni ale pielii, așa că discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră sau faceți un test alergologic înainte de utilizare
Îngheţată de vanilie fără zahăr
Păstăile de vanilie sunt ingredient de bază în preparea deserturilor și aromatizarea băuturilor. Iată o rețetă de înghețată de vanilie fără zahăr care, pe lângă faptul că păstrează intacte proprietățile curative ale plantei, cu siguranță, vă va încânta și papilele gustative.
Ingrediente pentru o porție: 1/2 cană cu lapte crud, 1/2 cană cu lapte de migdale vanilat neîndulcit, 1/2 păstăie de vanilie sau 1/2 linguriță extract cu vanilie, 4 picături de stevia lichidă, 1 vârf de sare de Himalaya.
Mod de preparare: turnați laptele crud și laptele de migdale într-un blender. Tăiați bobul de vanilie pe mijloc cu un cuțit, folosind lateralul cuțitului, răzuiți interiorul păstăii de vanilie și adăugați-l împreună cu restul ingredientelor în blender. Amestecați, puneți totul în mașina de înghețată și urmați instrucțiunile producătorului. Savurați înghețata fără ou și carbohidrați!