de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
Neluate în seamă, problemele intestinale pot duce la apariția afecțiunilor grave. O alimentație sănătoasă și câteva remedii vechi, chinezești, pot fi cele mai eficiente soluții.
Sucul de cartofi, de mare ajutor în constipație
Unul dintre cele mai bune leacuri naturale recomandate de chinezi este sucul de cartofi. Puneți în storcător cartofi cruzi, până veți obține două căni cu suc. Consumați dimineața o cană pe stomacul gol, iar cea de-a doua se va bea înainte de masa de prânz. Veți regla tranzitul intestinal și, totodată, veți scăpa de hiperaciditatea gastrică. Efecte bune asupra constipației are și cura de roșii. Se consumă dimineața, pe stomacul gol, patru roșii ținute de seara în frigider. Peste roșii nu se pune sare, ci zahăr. Constipația, spun specialiștii chinezi, apare și ca urmare a uscăciunii intestinului. În acest scop, este de folos laptele din semințe de pin. Luați 100 g semințe de pin și puneți la înmuiat, peste noapte, în 500 ml apă. Dimineața, le dați într-un clocot și le puneți într-un blender până se transformă într-un lapte cremos. Această licoare se consumă fierbinte, dimineața, pe stomacul gol. Tratamentul se face timp de o săptămână.
Mâncați... gem de dude!
Tot pentru a ajuta intestinul să funcționeze normal este de folos ceaiul de semințe de ridichi. Luați 10 g semințe de ridichi și fierbeți timp de zece minute la foc mic. Strecurați și consumați cald. Când constipația este însoțită de senzație de greață, consumați gem de dude. Mod de preparare: un kilogram de dude se spală și se pun la înmuiat în apă călduță pentru câteva ore. Se dau de două ori în clocot, se lasă apoi la foc mic să se îngroașe și la final se adaugă 200 g miere. Se administrează două linguri cu preparat pe zi. Remediul este folositor și împotriva bufeurilor și a transpirațiilor nocturne. În cazul durerilor de stomac, beți ceai de mandarine și de lemn-dulce. Puneți la fiert 500 ml apă și când începe să fiarbă, adăugați 10 g coajă uscată de mandarine și o linguriță cu lemn-dulce mărunțit. Fierbeți câteva minute la foc mic. Strecurați lichidul și puneți în termos. Se consumă cald, pe toată perioada zilei. Băut cu regularitate, acest ceai previne apariția ulcerului.
Consumul de suc de morcovi de mai multe ori pe zi ajută la completarea mineralelor și vitaminelor pierdute din cauza diareei
Fiertură de păducel şi ghimbir împotriva diareei
La fel de neplăcută poate fi și diareea. Specialiștii chinezi spun că în această situație, suferinzii trebuie să consume trei mese calde pe zi, luate la ore fixe. De asemenea, este foarte bună fiertura de păducel și ghimbir. Puneți la fiert într-un litru de apă 15 g semințe de muștar, 20 g fructe de păducel, trei rondele de ghimbir proaspăt, curățat de coajă și o lingură cu zahăr brun. Se lasă să fiarbă timp de zece minute. Strecurați decoctul și puneți într-un termos. Consumați cald, până la finalul zilei. De folos în diaree vă este și piperul. Luați o lingură cu piper negru, proaspăt și puneți pe burtă. Acoperiți cu un șervet umed și puneți deasupra o sticlă cu apă caldă. Lăsați să acționeze zece minute, apoi îndepărtați piperul și clătiți. Un alt ceai bun împotriva diareei se obține din 100 g frunze de ridichi, tăiate cât mai mărunt și 30 g mentă uscată. Opăriți ingredientele cu 500 ml apă clocotită, apoi dați într-un clocot. Strecurați și puneți în termos. Consumați pe parcursul zilei.