Main menu

header

816 6 2de Ştefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu

Prunele se numără printre cele mai gustoase fructe, dar au şi numeroase beneficii. Combinaţia de vitamina C, A, K, potasiu şi fibre vă ajută să vă menţineţi corpul şi mintea sănătoase. Frunzele de prun sunt şi ele o adevărată mană cerească pentru organism. Cel mai important, contribuie la detoxifiere.

Elimină hemoroizii

Bogate în isatin, un laxativ natural foarte eficient, frunzele de prun sunt un tratament extraordinar împotriva constipaţiei şi al viermilor intestinali. Cea mai bună reţetă se obţine din 30-40 de frunze puse la fiert, într-un vas cu apă (700 ml), timp de un sfert de oră. Rezultă o infuzie care trebuie băută în fiecare zi, timp de o săptămână, câte o ceaşcă după fiecare masă. Aceleaşi efecte laxative şi diuretice pot fi obţinute dacă se lasă la înmuiat, peste noapte sau preţ de şase-şapte ore, 10-15 prune uscate care, dimineaţa, se fierb în 500 ml apă timp de zece minute. Lichidul se bea în porţii egale pe parcursul unei zile şi este un remediu eficient împotriva limbricilor şi a oxiurilor. În plus, băile de şezut în infuzie de frunze de prun ajută la eliminarea rapidă a hemoroizilor.

Eficiente în tromboflebită

Pacenţii care suferă de tromboflebită și ateroscleroză, frunzele de pun sunt un adevărat medicament natural. Reţeta se poate prepara acasă dintr-o mână cu frunze uscate care se pun la fiert într-o cană cu lapte de capră, preţ de zece minute. Se lasă la infuzat, apoi se strecoară. Se îndulceşte cu miere sau mană, dacă se doreşte. Specialiştii recomandă câte două căni pe zi pentru rezultate rapide, iar cura trebuie ţinută minimum zece zile. De asemenea, ceaiul de frunze de prun este indicat şi în cazul reumatismului şi al febrei. 30 g frunze mărunţite se pun la fiert într-un litru de apă timp de cinci minute. După ce s-au lăsat la infuzat 10-15 minute, se strecoară şi se pun la răcit. Indicat ar fi să se bea neîndulcit.