de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Cercetătorii britanici au descoperit un compus prezent în ciupercile psihedelice, cunoscute și ca „magice”, care are proprietatea de a acționa cu eficiență dublă față de cea a medicamentelor asupra manifestărilor depresiei.
Scădere a anxietății și a intențiilor suicidare!
Psilocibina, substanță din ciupercile „magice”, acționează de două ori mai rapid și are efecte semnificativ mai bune asupra depresiei prin comparație cu tratamentele standard, arată rezultatele unei cercetări a specialiștilor de la Imperial College, din Londra. Potrivit datelor experților, acest compus a determinat „îmbunătățiri semnificative” ale capacității pacienților de a exprima emoții și de a simți plăcere. De asemenea, s-au înregistrat scăderi vizibile pe direcția intențiilor suicidare, a anxietății, precum și o creștere a nivelului de stare de bine, notează BBC. După șase săptămâni de tratament, ratele de remisie în rândul pacienților voluntari care au primit psilocibina au fost duble față de grupul căruia i s-a administrat tratamentul medicamentos clasic. Practic, dacă la începutul experimentului gradul mediu de depresie era cuantificat la 14.5, la finalul experimentului, persoanele cărora le fusese administrată doza de psilocibină înregistrau o scădere a severității manifestărilor până la 8.0. De asemenea, șapte din zece pacienți au înregistrat scăderea punctajului indicator al depresiei cu cel puțin jumătate.
Potențială terapie cu psilocibină
Tratamentul pe care l-au testat experții britanici a inclus, pe lângă compusul din ciupercile psihedelice, un program de muzică special aleasă și modele de suport psihologic. Potrivit experților, chiar dacă experimentul s-a derulat pe un grup restrâns, de 59 de pacienți cu depresie moderată și severă, rezultatele pot fi considerate un bun început pentru extinderea studiilor și implicarea unui număr mai mare de persoane. Pe de altă parte, Guvernul britanic clasifică aceste ciuperci printre substanțele halucinogene, tocmai din pricina prezenței psilocibinei, iar testarea acestei substanțe din perspectivă medicală este un proces foarte anevoios și costisitor. „Unul dintre cele mai importante aspecte ale testelor noastre este acela că în viitor se va putea lua în calcul o terapie cu psilocibină, care a performat mult mai bine în testele paralele cu medicamente”, afirmă specialistul Robin Carhart-Harris.
„Rezultatele cercetării noastre plasează psilocibina printre substanțele care promit să reprezinte viitoare soluții de tratament pentru bolile mintale“ Robin Carhart-Harris, Imperial College, Londra
„Este crucial să se stabilească dozele exacte de către specialişti“
Printre provocările care stau în fața testărilor viitoare, pe lângă faptul că a manipula psilocibina reprezintă risc de pedeapsă cu închisoarea, se află extinderea grupurilor de testare, diversificarea categoriilor testate și, de asemenea, determinarea dozelor corecte de psilocibină, în așa fel încât tratamentul să nu dea dependența pentru care antidepresivele au căpătat o tristă faimă. Din aceste considerente, specialiștii britanici atrag atenția asupra faptului că aceste ciuperci nu trebuie administrate de oricine, în orice condiții, întrucât „este crucial să se stabilească de specialiști dozele exacte”, după cum sintetizează expertul Rosalind Watts, care amintește și de pericolul unor alte efecte adverse, despre care nu există informații suficiente.