Main menu

header

837 9 2de Călin Popa şi Daniel Şuta

Floare spectaculoasă, condurașul este și o plantă medicinală redutabilă, utilizată de secole împotriva unui mare număr de afecțiuni. Proprietățile sale diverse, cu efecte demonstrate de cercetările internaționale, sunt deopotrivă interne și externe.

Are proprietăţi expectorante

Plantă comestibilă cu proprietăți medicinale, recunoscute și exploatate din timpuri străvechi, condurașul este o adevărată terapie în farfurie, având proprietăți expectorante și antitusive, dezinfectante, cicatrizante, antiseptice, antimicrobiene și antioxidante. Cele mai puternice preparate se fac din rădăcina de conduraș, care conține uleiuri esențiale cu efect stimulator asupra circulației sângelui și a mușchiului cardiac, precum și sulf și caroten, substanțe benefice pentru vasele de sânge. Grație prezenței în această plantă a vitaminelor C, B1, B2, B3 și a unor minerale importante, ca fier, fosfor, calciu și mangan, condurașul combate anemia și fortifică sistemul imunitar.

Elimină aftele

Frunzele condurașului, cu gustul lor ușor picant, sunt ideale împotriva tusei și a durerilor în gât, prevenind proliferarea infecțiilor sau apariția unor afecțiuni ale cavității bucale, cum sunt aftele. Planta se poate utiliza sub formă de tinctură, preparată din o linguriță cu frunze mărunțite și o linguriță cu boboci de conduraș puse într-un borcan, peste care se toarnă 150 ml alcool. Se lasă la macerat 14 zile, agitând zilnic, iar la final, lichidul se strecoară. Soluția obținută se poate administra câte 20 de picături, de trei ori pe zi, fiind eficientă și sub formă de gargară. Se pun trei picături de tinctură într-un pahar cu apă, se clătește gura de câteva ori, apoi se scuipă.

Eficient împotriva pietrelor la rinichi

Uleiurile din conduraș conţin carotenoide şi flavonoide, compuşi care au rolul de a stimula sistemul imunitar şi de a proteja împotriva substanțelor care cresc riscul de apariție a cancerelor. De asemenea, datorită proprietăţilor sale diuretice, planta poate ajuta împotriva problemelor tractului urinar. Sub formă de tinctură, condurașul are efect tonic şi diuretic, fiind de folos pentru scăderea nivelului colesterolului şi în tratamentul diabetului zaharat, precum și în cazuri de tulburări hepatice şi pietre la rinichi.

PONT. Tinctura de conduraș se poate folosi pentru combaterea căderii părului, prin masaj al scalpului.