de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea
Turta se numără printre plantele medicinale cel mai des folosite, graţie numeroaselor beneficii pe care le are asupra organismului. În scop terapeutic, se folosesc rădăcina şi rizomul, ce conţin inulină, tanini, ulei volatil şi săruri minerale. Astfel, turta tratează infecţiile cu stafilococ auriu, inflamaţiile cutanate, anumite plăgi, răceli, febră, şi, în unele cazuri, chiar anemia şi bolile de stomac.
Vă scapă de inflamaţii
Turta, care se mai numeşte turta-vacii sau nevăstuică, este o plantă medicinală miraculoasă. Cel puţin, aşa este văzută în Occident. Creşte în zonele calcaroase, aride şi pietroase. Preparatele obţinute din rizom și rădăcini, puternic aromate, au proprietăţi diuretice, laxative, antibacteriene şi antiinflamatoare. Este indicată inclusiv în curele de îngrăşare pentru că stimulează sucurile gastrice şi pofta de mâncare. Se recomandă ceai sau infuzie de rizom, bine uscat. O linguriţă cu plantă se fierbe în 350 ml apă. După ce a dat de două ori în clocot, se stinge focul, se acoperă şi se lasă la infuzat. Se bea, de preferat, neîndulcit, pentru că este o plantă aromată, uşor dulceagă, dar, pentru cine simte nevoia de mai mult, se poate pune miere. Se bea câte o cană în fiecare seară, timp de zece zile. Pentru zonele inflamate, răni sau plăgi deschise, se poate pune sucul obţinut dintr-o tulpină bătută bine. Se foloseşte până trece afecţiunea.
Recomandată în colici
Preparatele din turtă sunt eficiente în afecţiuni gastrointestinale, boli renale, ale ficatului și, mai ales, în disfuncţionalităţi ale bilei, blocaje musculare, tuse, probleme pulmonare şi colici abdominali. Se găseşte şi sub formă de capsule şi poate fi utilizată într-o concentraţie mai mare. De regulă, specialiştii recomandă câte trei pe zi, după mesele principale, până trece boala. Apoi, pentru întreţinere, se pot face câte două cure pe an, toamna şi primăvara. Pentru cine preferă lichidele, se poate prepara decoctul din rădăcină de turtă. În cazul colicilor, de exemplu, chiar este recomandat. Astfel, se ia o rădăcină, se toacă mărunt şi se lasă la înmuiat în apă, cel puţin cinci ore, într-o cantitate care să acopere planta. După aceea, se pune la fiert pe foc mic, până ce lichidul începe să se îngroaşe puţin. Soluţia obţinută se filtrează fierbinte prin tifon dublu şi se lasă la răcit. Se poate păstra maximum 24 ore de la preparare. Practic, se bea atunci când este pregătit, cel târziu a doua zi. Tratamentul durează 14 zile.
Extractele din turtă au întrebuinţări şi în industria farmaceutică. Fac parte din compoziţia unor medicamente
Luptă cu sterilitatea
Turta are efecte benefice în afecţiuni precum herpes genital, hipocalcemie, infecţii dermatologice, infecţii gingivale şi durere de dinţi. Pentru uzul extern, sunt recomandate spălăturile sau compresele cu plantă infuzată, atât cât este nevoie. În situaţiile în care unele persoane au probleme de sterilitate, sindrom de malabsorbţie sau se confruntă cu tulburări de creştere la copii, se recomandă capsulele, dar nu înainte de a consulta un medic. În unele zone, rădăcina turtei este folosită ca aliment, pentru că este hrănitoare, are un miros răcoritor, plăcut, iar gustul este aromat şi iute.