de Călin Popa şi Daniel Şuta
Arbore veșnic verde din China și Birmania, cassia oferă sănătății omului frunze, crenguțe și scoarță, pline de proprietăți terapeutice remarcabile și din care se extrage un ulei folosit pe scară largă pentru tratarea naturistă a unui mare număr de afecțiuni.
Favorizează mișcările intestinale normale
Pe lângă utilizarea pentru aromatizarea deserturilor și băuturilor, scoarța de cassia oferă un ulei esențial încărcat de benzaldehidă, aldehidă cinamică, acetat de cinamil și linalol. Studii numeroase au pus în evidență proprietățile medicinale ale acestui tip de ulei, dintre care se remarcă în primul rând cele digestive. Uleiul esențial de cassia este un agent antidiaree și un excelent antimicrobian. Grație capacității de a inhiba creșterea patogenilor și conținutului de fibre, uleiul de cassia favorizează mișcările intestinale normale, combate greața și vărsăturile. Se poate administra o picătură de ulei de cassia diluată în 120 ml lichid. Ca susținător al sistemului imunitar, acest ulei se poate administra câte trei picături într-un pahar cu apă.
Facilitează oxigenarea corpului
Uleiul de cassia are un renume consolidat pe direcția combaterii depresiei și pentru proprietatea de a induce o stare de calm, liniște și un tip unic de „încălzire”. Ca urmare, specialiștii recomandă acest tip de ulei în aromoterapie, adăugând o picătură în combinația de uleiuri esențiale de citrice care se difuzează în încăpere. În același timp, uleiul de cassia, fiind un stimulent al sistemului circulator, facilitează distribuția corectă a nutrienților și a oxigenului către toate părțile corpului și este de folos persoanelor care suferă de reumatism și artrită, cărora le îmbunătățește circulația sangvină și le atenuează durerile. Se diluează două picături de ulei de cassia în ulei purtător de nucă de cocos și se aplică prin masaj ușor pe zonele afectate.
Oferă protecție solidă împotriva răcelii
Uleiul esențial de cassia relaxează crampele menstruale și deschide căile obstrucționate. Acest efect are și alte urmări benefice - scade durerile de cap și atenuează somnolența, simptome care sunt asociate de regulă cu această perioadă. Prin capacitatea de a stimula funcțiile corpului - metabolismul, secrețiile, sistemul nervos - uleiul de cassia este un aliat al menținerii activității psihice la cote înalte. În același timp, acest tip de ulei, care se găsește în magazinele cu profil naturist, inhibă creșterea microbiană și protejează de infecțiile din uretră, colon, rinichi, căi urinare. De asemenea, ca antiviral, uleiul de cassia oferă o protecție solidă împotriva răcelii, gripei și tusei.
Cele mai recente cercetări ştiinţifice indică potenţialul uleiului esenţial de cassia de a fi utilizat ca agent natural antibacterian în industria alimentară
Combate căderea părului
Uleiul esențial de cassia poate fi utilizat pentru tratarea hemoragiilor externe, datorită proprietăților sale astringente, căreia i se datorează, de altfel, și renumele uleiului esențial de cassia pe direcția combaterii căderii părului, a sensibilității gingivale și a îmbătrânirii pielii. De asemenea, acest tip de ulei tratează cu succes scăderea libidoului și tulburările sexuale, având, totodată, binecunoscute efecte benefice și în tratarea extremităților reci, prin aplicare locală pe tălpi, diluat în ulei de nucă de cocos.