de Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
Virnanțul este o plantă cu multiple beneficii pentru organism. Mulți terapeuți o consideră magică pentru că are capacitatea de a absoarbe energiile negative din mediul ambient, tocmai de aceea, cei mai mulți preferă să o cultive pe lângă locuință, în curți sau grădini. Pentru uz medicinal se folosesc frunzele și florile, sub formă de infuzie, pulbere sau decoct.
Adjuvant în cazuri de epilepsie
Virnanțul are o istorie lungă în medicina naturistă, fiind folosit ca remediu încă din Antichitate, datorită complexului de săruri minerale și uleiuri esențiale din compoziție. Planta are proprietăţi sudorifice, antispasmodice, vermifuge, antiinflamatoare și sedative. Consumul regulat reglează ciclurile menstruale, combate isteria, anxietatea, stările melancolice, epilepsia, palpitaţiile, vertijul, bufeurile și ponderează variaţiile de ritm cardiac. Se recomandă infuzia din plantă, în cure de două-trei ori pe an, cu pauze de 60-90 de zile. Astfel, folosiți frunzele de virnaț, bine uscate, aproximativ 20 g, pe care le adăugați la 300 ml apă fiartă. Acoperiți vasul și lăsați lichidul să se răcească, apoi beți-l neîndulcit, înainte de masă. Se recomandă o cană pe zi, de regulă, după masă. În perioadele menstruale, pe lângă infuzie, puteți folosi și cataplasma din frunzele plantei, pentru a ameliora durerile și spasmele abdominale. Se utilizează planta verde, proaspătă, bătută bine, până devine suculentă, apoi se aplică pe zona cu probleme. Tot cataplasma este recomandată și pentru tratarea bronșitelor. Frunzele se aplică pe zona pieptului și se lasă să acționeze 30-40 de minute.
Elimină viermii intestinali
Virnanțul are efecte pozitive și în tratamentele împotriva viermilor intestinali, a sângerărilor, a rănilor gingivale, a înţepăturilor de insecte sau a mușcăturilor de animale veninoase. În astfel de cazuri, se folosește un macerat obținut din frunze în ulei de rapiță. 30 g plantă se pun la înmuiat într-un vas cu ulei de rapiță, aproximativ 260 ml. Se lasă cinci-zece zile, acoperit bine, apoi se strecoară și se fac frecții pe abdomen pentru eliminarea viermilor intestinali, timp de şapte zile. Tot maceratul este recomandat și pacienților care suferă de reumatism. Se aplică pe zonele dureroase și se masează până intră complet în piele. Ca și frecvență, tratamentul se face cel puțin şase-şapte zile, pentru a se ameliora starea. Pentru creșterea poftei de mâncare și combaterea anorexiei, se pregătesc frunze verzi, o linguriță, plămădite în țuică. Se bea câte un păharel de 80-90 ml, cu 30 de minute înainte de masă.
Virnanțul este folosit în mod constant pentru tratarea infecțiilor de orice natură, dar și ca protecție supranaturală împotriva răului
Alungă blestemele
Pe vremuri, celții foloseau planta pentru a se proteja de vrăji și de magia neagră. Astfel, își stropeau casa cu apă sfințită, cu ajutorul unei crenguțe proaspete de virnanț, pentru consacrare, înțelepciune, binecuvântare și vindecare. Tot ei ardeau planta uscată pentru purificarea casei și a locului, pentru a scoate sursa răului și pentru a pune lucrurile în mișcare. Planta virnanț, adăugată în apa de baie, alunga blestemele sau îi proteja pe cei care o foloseau de gândurile negre și de eventualele rele care erau trimise către ei. Tradiția peruană spune că în noapte dintre ani, trebuia să te speli pe corp cu ceai de virnanț ca să fii păzit de rele tot anul. De asemenea, planta era recomandată pentru a îndepărta animalele nedorite, precum pisicile sau broaștele. Stăpânii presărau virnanț mărunțit pe la colțurile caselor, iar mirosul puternic alunga animalele.