de Călin Popa și Daniel Alexandrescu
Din Africa tropicală și până în emisfera nordică din Europa, din nord-estul Americii de Nord și până în Eurasia crește o plantă puternică, cu o mare putere terapeutică - limba-viperei. Utilizat în dozele prescrise, acest medic al naturii oferă benefic ii semnificative pentru sănătate și împotriva unor boli frecvente.
Spune „stop” hemoragiilor nazale
O veche formulă de unguent tradițional cu limba-viperei a fost utilizat pe scară largă de medicii din Evul Mediu ca tratament popular pentru o formă de tuberculoză care afectează ganglionii limfatici de la nivelul gâtului. Intern, limba-viperei este un aliat împotriva spasmelor inimii, consumată sub formă de suc din frunze proaspete. În combinație cu ceai de coada-calului, acest suc combate vărsăturile și hemoragiile nazale. De asemenea, grație faptului că planta are proprietăți antiseptice, emetice și hemostatice, ceaiul din limba-viperei este un remediu faimos în cazuri de hemoragie internă. Totodată, sub formă de pulbere fin măcinată, în doză de două grame, de patru ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă, diluată în apă, limba-viperei este eficientă împotriva migrenelor.
Tratează anemiile
Iarba-viperei se utilizează în medicina naturistă deoarece conţine calciu, potasiu, tanin, alantoină, alcaloizi, mucilagi, rezine şi colină. Ca urmare, planta are rol antibiotic, astrigent, depurativ, calmant, sudorific. Grație calității de a detoxifica anumite părți ale corpului, planta este studiată din perspectiva proprietăților antitumorale, literatura de specialitate menționând faptul că preparatele pe bază de limba-viperei au beneficii în stadii incipiente ale acestei afecțiuni, planta fiind indicată în special pentru îndepărtarea şi eliminarea anumitor impurităţi staţionare din ţesuturi și stimularea capacităţii de purificare naturală a corpului. În plus, infuzia de plantă are efecte benefice în cazuri de tuse sau faringită, întrucât are acțiune antiinflamatoare. Se face gargară cu ceai de limba-viperei, iar lichidul nu se înghite. Pentru tratarea anemiilor, planta se administrează sub formă de ceai, de trei ori pe zi, băut cu înghiţituri mici, după mesele principale, fiind foarte eficient și împotriva diareei.
Eficientă în cazul ulcerelor cutanate
Extern, limba-viperei este renumită pentru capacitatea de vindecare a rănilor, calitate care a fost documentată încă de pe vremea lui Paracelsus. Remediul popular se prepară astfel: se pun două kilograme de frunze tocate foarte fin de limba-viperei într-o jumătate de cană cu ulei și un kilogram și jumătate de grăsime topită și se fierbe totul bine, apoi se strecoară, iar după răcire se aplică pe locuri afectate de răni și ulcere cutanate. În același timp, frunzele proaspete ale plantei, sub formă de cataplasmă, oferă ușurare în cazuri de boli grave de piele, iar decoctul cald al rădăcinii de limba-viperei este utilizat local împotriva furunculelor. De asemenea, loțiunile calmante care conțin extract de limba-viperei sunt excelente împotriva durerilor de ochi.
Grație prezenței în limba-viperei a unor compuși cu potențial ciatrizant, frunzele plantei sunt utilizate în gastronomie, fiind adăugate în salate