de Ștefania Băcanu şi Adrian Barna
Untul-vacii, care se mai numește gemănariță, salep sau sculătoare, este o plantă folosită de mai bine de 100 de ani ca antiinflamator de bază. În timp, i-au fost descoperite și proprietăți astringente, emoliente, fortifiante și afrodisiace. În scop terapeutic se folosesc rădăcinile tuberizate, tinere, recoltate toamna, după ce înfloresc, sub formă de ceai, decoct, cataplasmă sau tinctură.
Util în impotența sexuală
Untul-vacii are efect afrodisiac și este indicat în afecțiuni din sfera sexuală, cum ar fi, de exemplu, impotența. De asemenea, planta este recomandată și pacienților care suferă de anemie, stări de oboseală cronică și scădere excesivă în greutate, în prevenirea prostatitei cronice sau a hiperplaziei benigne de prostată. Se recomandă curele cu ceai din untul-vacii, preparat dintr-o linguriță cu plantă, adăugată la 250 ml apă, care se dă în două clocote, după care se oprește focul. Se consumă îndulcit cu o linguriță cu miere, câte două-trei căni pe zi, timp de o lună. În cazul în care problemele sunt mai grave, cum ar fi bărbații care deja sunt deranjați de prostată, este indicat să se facă cel puțin trei-patru cure pe an, cu pauză de 30 de zile. Se poate combina cu tinctură de untul-vacii. Se prepară din 40 g plantă, care se pun într-un recipient cu capac și peste care se toarnă 400 ml alcool de 60 de grade. Se închide bine și se lasă la rece șapte zile. Apoi se strecoară și este gata tinctura. Se ia câte o linguriță în fiecare dimineață pe stomacul gol, timp de 30 de zile.
Ajută copiii să se dezvolte armonios și sănătos
Untul-vacii este recunoscut datorită proprietăților care ajută la fortificarea organismulului, la tonusul muscular și la creșterea poftei de mâncare, graţie conținutului de substanţe active, precum amidonul, zaharurile, protidele, mucilagiile şi glucoza. De aceea, este foarte indicată copiilor în plină dezvoltare, cei care nu au poftă de mâncare sau care nu preferă alimentele sănătoase și au nevoie de susținere și stimulent pentru întărire și pentru fortificare. Specialiștii le recomandă părinților să le introducă copiilor în rutina zilnică decoctul de untul-vacii, cel puțin o cană pe zi, de 200 ml, de preferat dimineața, înainte de micul dejun, timp de minimum șapte zile. Amidonul și celelalte substanţe active din compoziția plantei favorizează și echilibrează digestia și întreaga activitate din tractul gastrointestinal. Motiv pentru care, este un remediu extraordinar în combaterea diareei și a altor deranjamente stomacale și intestinale grave, atât la copii, cât și la adulți. Puteți consuma tot decoct, pentru că este mai concentrat, iar rezultatele sunt mai rapide. Astfel, puneți la înmuiat 30 g plantă, într-un vas de 400 ml cu apă. Acoperiți-l și lăsați-l patru-cinci zile. După aceea, strecurați conținutul și puneți-l la fiert. Soluția obținută se consumă rece, neîndulcită, timp de şapte-zece zile.
Este un remediu extraordinar în combaterea diareei și a altor deranjamente stomacale și intestinale grave, atât la copii, cât și la adulți
Calmează iritaţiile
Untul-vacii este un foarte bun antiinflamator și antiseptic. De aceea, este des folosit în calmarea și vindecarea arsurilor, a iritațiilor și a rănilor. Cataplasma din frunze sau din rizomii înfloriți bine poate face minuni, dacă este aplicată din timp. Dacă, de exemplu, aveți arsuri solare sau iritații ale pielii, puneţi pe zona cu probleme planta zdrobită și lăsați-o să acționeze 20-30 de minute. Repetați procedura până trece afecțiunea.