de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta
Pe lângă utilizarea în alimentație, fiind un condiment foarte apreciat, anasonul este folosit și în tratamentul naturist încă din Grecia Antică, datorită proprietăților sale vindecătoare. Este un bun antiseptic, sedativ, antiinflamator, antispastic, diuretic și are efec expectorant și de relaxare. Semințele de anason se utilizează atât proaspete, cât și uscate, sub formă de ceai sau pulbere.
Elimină aciditatea din stomac
Anasonul este una dintre plantele care aromatizează sosurile și specialitățile orientale, dar care aduce și numeroase beneficii asupra funcțiilor organismului, dacă se consumă regulat. Semințele de anason conțin 18% proteine, 23% acizi grași, 5% uleiuri esențiale, amidon și 25% fibre. Ceaiul este recomandat în caz de insomnie, gastrită, tuse, anorexie și parazitoze. Folosiți o linguriță cu semințe uscate, pe care o adăugați la 300 ml apă. Fierbeți conținutul până dă de două ori în clocot, acoperiți vasul și, după ce s-a răcit, consumați-l cu puțină miere. Acest amestec reduce aciditatea stomacului, combate inflamaţiile şi leziunile mucoasei gastrice. Puteți bea câte două căni pe zi, înainte de masă.
Scad nivelul glicemiei
Fiind o sursă bogată în minerale precum fier, magneziu, calciu, mangan, zinc, potasiu și cupru, semințele de anason sunt recomandate în susținerea sistemului cardiovascular, pentru întărirea oaselor, dar și pentru sănătatea sângelui. De asemenea, anasonul este de mare ajutor în diabet sau celor care au predispoziție spre boală. Pentru a scădea nivelul glicemiei, chiar până la 40%, se consumă câte 5-10 g pulbere obținută din semințe crude, proaspăt măcinate, dimineața pe stomacul gol, timp de 60 de zile. După ce ați consumat-o, nu beți și nu mâncați nimic timp de 20 de minute. Tratamentul ajută şi la scăderea colesterolului rău şi total şi previne afecţiunile inimii care pot să apară, mai ales în cazul diabeticilor. Pulberea ajută și la eliminarea stărilor anxioase, provocate de astenia de primăvară.