de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Prunele sunt, în toate anotimpurile, adevărate tezaure de nutrienți și aduc organismului beneficii nenumărate. O cercetare de dată recentă completează lunga listă de avantaje pe care le conferă consumul regulat de prune cu prevenirea pierderii de masă osoasă la femeile aflate în postmenopauză.
Scad stresul oxidativ și inflamația
Cercetătorii de la Universitatea Penn State, din SUA, au realizat un studiu din care a reieșit faptul că prezența prunelor în dieta zilnică a femeilor trecute de menopauză are capacitatea de a preveni osteoporoza. Acest efect se datorează faptului că aceste fructe reduc atât inflamația corporală, cât și stresul oxidativ, ambele contribuind la pierderea de masă osoasă. „La femeile aflate în postmenopauză, nivelurile mai scăzute de estrogen pot declanșa o creștere a stresului oxidativ și a inflamației, crescând riscul de slăbire a oaselor, care poate duce la fracturi. Încorporarea prunelor uscate în dietă poate ajuta la protejarea oaselor, prin încetinirea sau chiar inversarea acestui proces”, argumentează specialistul Connie Rogers. Deși există o serie de medicamente împotriva osteoporozei, autorii studiului notează că tot mai multe femei caută modalități de a evita complet această afecțiune prin nutriție.
Laxativ natural care eliberează organismul de toxine
Prunele provoacă schimbări sănătoase la nivelul microbiomului intestinal, reducând inflamația în colon. Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Berlin a arătat că persoanele care consumă zilnic, timp de trei săptămâni, cel puţin șase prune proaspete sau uscate au risc mai scăzut de cancer al colonului. Pe de altă parte, sucul de prune, ca şi fructul întreg, de altfel, este un laxativ natural, care contribuie la eliberarea toxinelor din organism, dar şi la eliminarea excesului de grăsimi. De asemenea, prunele şi sucul proaspăt pregătit din ele contribuie la scăderea acidităţii sucului gastric, ceea ce le face un tratament auxiliar în gastrite, ulcer stomacal şi duodenal. Cei care doresc să piardă în greutate pot bea zilnic două pahare cu suc de prune. În plus, sucul de prune este şi un tonic eficient pentru sistemul nervos. Potrivit cercetărilor, consumul a cel puţin trei prune pe zi contribuie semnificativ, prin intermediul antioxidanților foarte puternici din aceste fructe, la eliminarea celulelor deteriorate care afectează memoria.
Stimulează sistemul muscular
Resveratrolul care se găseşte în compoziţia prunelor închise la culoare este considerat cel mai redutabil antioxidant cunoscut, de câteva ori mai puternic decât beta- carotenul și de 50 de ori mai puternic decât vitamina E. În aceste condiții, pline de zaharuri care potenţează capacitatea de efort a organismului, intervenind şi stimulând sistemul muscular, prunele au puternice calităţi energizante. Aducând organismului vitamina C, aceste fructe susțin producerea carnitinei, un compus care joacă un rol important în metabolismul celulelor vii, în descompunerea ţesutului adipos şi în transformarea acestuia în energie. În același timp, pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate preveni mai multe tipuri de cancer.
Reduc riscul de accident vascular cerebral
O prună de dimensiuni medii conţine 113 mg potasiu, mineral ce ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. De asemenea, deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn apariţia diabetului, prin stimularea metabolismului glucid. Mai mult, prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia, susținând absorbţia fierului la nivelul organelor digestive și jucând astfel un rol în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive. Pe de altă parte, consumul regulat de prune, mai ales în sezonul acestora, este echivalent cu o echilibrare a funcționării ficatului și splinei. În caz de splină inflamată, de pildă, se recomandă să se bea dimineața lichidul obținut în urma înmuierii a 15 prune uscate în 0,5 litri de apă, lăsate timp de 12 ore în lichid (fructele din decoct se consumă seara). În același timp, prunele îmbunătățesc starea bolnavilor de ateroscleroză, colecist, hipertensiune şi rinichi, întrucât aceste fructe conțin acizi organici, care favorizează elimi- narea acidului uric.
Mențin glicemia în cazuri de diabet gestaţional
Prunele sunt recomandate în dieta femeilor însărcinate, întrucât sunt bogate în nutrienţi. Printre avantajele consumului de prune se numără menținerea nivelului glicemic în cazuri de diabet gestaţional, ameliorarea constipaţiei, de care femeile însărcinate suferă frecvent, din cauza modificărilor hormonale, prevenirea nașterii premature, prin aportul de vitamina C. Totodată, prunele pot fi introduse în alimentaţia bebeluşilor începând cu vârsta de șase luni, fiind benefice din perspectiva combaterii anemiei, întăririi sistemului imunitar, prevenirii unor afecțiuni hepatice și îmbunătățirii sănătății pielii. Delicioasele fructe pot fi introduse în meniul bebelușilor ca una dintre gustările din prima parte a zilei, în jurul orei 10:00.
Uleiul din sâmburi păzeşte pielea de radicalii liberi
Folosirea uleiului din sâmburi de prune în tratamentele de înfrumusețare este o practică veche de sute de ani. Produs extras prin presare la rece din sâmburii soiului de prun Ente, originar din Franța, acest ulei este deosebit de benefic pentru piele, datorită compoziției sale și a texturii lejere, fiind ușor absorbit. Uleiul din sâmburi de prune este de opt ori mai puternic decât cel de argan în ceea ce privește capacitatea de protejare a pielii de radicalii liberi. De asemenea, prin aportul de acizi grași de tip Omega, plus vitaminele A și E, acest ulei vindecă și hidratează pielea, părul și unghiile, are efect antiinflamator și reduce pungile de sub ochi, iritațiile, petele pigmentare, cearcănele și ridurile. Se aplică uleiul din sâmburi de prune pe tenul curat, proaspăt spălat, dimineața și seara.
Ragout de iepure cu prune
Ingrediente: 1 iepure, 8 felii de bacon, 6 prune proaspete, 60 ml Cherry, 1 vârf de cuţit cu ghimbir măcinat, 3 crenguţe de cimbru proaspăt, 3 linguri cu ulei de măsline, 2 șalote, 60 ml zeamă de lămâie, sare şi piper alb după gust.
Mod de preparare: se taie iepurele în bucăţi, apoi se separă pulpele şi file-urile, care se stropesc cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie, se presară sare şi piper alb şi se lasă două ore la marinat. Se încinge uleiul într-o tigaie și se sotează bucăţile de iepure, se adaugă șalotele tăiate cubuleţe, urmate de cimbru, baconul tăiat și prunele bucăți. Se „stinge” preparatul cu cherry şi se lasă să se reducă, apoi se pune ghimbirul și se introduce în cooker, setat pe modul de gătire „low”, unde se lasă 90 de minute. Cu 15 minute înainte de final, se potriveşte de sare şi piper alb.