de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Prezent în cultura populară din timpuri imemoriale, dedițelul, violet și discret, este un adevărat medicament al naturii, plasat printre vindecătorii verzi.
Calmează tusea
Dedițelul este o plantă puternică din punct de vedere terapeutic, fiind folosită ca medicament tradițional. Cercetările moderne au evidențiat prezența în dedițel a substanței numite ranunculină, care stă la baza acțiunii sale medicinale. Astfel, fitoterapia recomandă planta ca antispastic, ajutând la calmarea spasmelor musculare și la ameliorarea altor afecțiuni spasmodice dureroase, inclusiv împotriva sindromului premenstrual, potrivit hollandandbarrett.com. De asemenea, mai multe cercetări au evidențiat faptul că o formă concentrată de plantă uscată are efect în curățarea infecțiilor bacteriene ale vaginului, cum ar fi candida. De asemenea, prin intermediul anemoninei pe care o conține, planta este benefică în afecţiunile căilor respiratorii şi ale pasajelor digestive. Dozele de tinctură, de până la trei picături într-o lingură cu apă, calmează tusea spasmodică generată de astm şi ameliorează bronşita.
Moderează accesele de stres
Ca sedativ, dedițelul este recomandat împotriva tensiunii sistemului nervos, a sensibilității emoționale și a depresiei, întrucât scade ritmul cardiac și respirația accelerată. Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în Journal of Restorative Medicine, dedițelul este capabil să îmbunătățească somnul, să reducă iritabilitatea și să modereze accesele stării de stres. În același timp, una dintre utilizările tradiționale ale plantei este de a ajuta la așezarea corectă a fătului înainte de naștere, pornindu-se de la credința că dedițelul susține relaxarea mușchilor uterini. Totodată, potrivit literaturii de specialitate, dedițelul este de folos împotriva unor afecțiuni oculare, cum ar fi conjunctivita, întrucât are acțiune antibacteriană demonstrată.
Administrarea preparatelor pe bază de dedițel se face prin recomandare medicală, întrucât planta are potențial toxic