de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Ca unul dintre cele mai populare condimente din bucătăria românească și internațională, mărarul este, în același timp, și o uimitoare plantă medicinală, care îi surprinde pe cercetători prin conținutul de substanțe importante deopotrivă pentru prevenție și pentru tratarea unei serii de afecțiuni.
Conţine vitamina C
Mărarul conține substanțe active cu multiple proprietăți benefice pentru sănătate. Frunzele și semințele acestei mirodenii conțin carvonă, un antioxidant puternic, care ține organismul la adăpost de agresiunea radicalilor liberi și previne stresul oxidativ. Deși are puține calorii, mărarul este o sursă surprinzător de bună de numeroase vitamine și minerale esențiale. De pildă, prin aportul de vitamina A, condimentul contribuie la menținerea acuității vederii, susține un sistem imunitar sănătos și este un aliat al sistemului reproducător. Mai departe, mărarul conține și vitamina C, jucând astfel un rol important în formarea oaselor și fortificând sistemul osos, notează healthline.com.
Scade colesterolul și trigliceridele
Ca sursă excelentă de mangan, mărarul susține funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. În același timp, celelalte minerale din acest condiment susțin buna funcționare a metabolismului, iar flavonoidele din mărar au proprietatea de a susține sistemul cardiovascular, întrucât combat inflamațiile. Mai mult, studiile pe animale de laborator au evidențiat faptul că extractul de mărar are efecte de scădere a colesterolului și a trigliceridelor. Ulterior, o cercetare derulată pe subiecți umani a relevat că administrarea zilnică a șase comprimate de extract de mărar timp de două luni a îmbunătățit semnificativ nivelul colesterolului total și al trigliceridelor participanților.
Are proprietăţi anticanceroase
Potrivit literaturii de specialitate, mărarul este una dintre acele plante uimitoare care pot genera scăderea nivelului de zahăr din sânge. Mai multe studii efectuate la animale de laborator au arătat o îmbunătățire semnificativă a glicemiei după administrarea de doze zilnice de extract de mărar. De asemenea, anumiți compuși vegetali naturali din acest condiment au fost puși în legătură cu proprietăți anticanceroase, antivirale și antifungice. De pildă, d-limonenul din mărar poate ajuta la prevenirea și tratarea cancerului pulmonar, de sân și de colon. Pe de altă parte, mărarul este binecunoscut pentru acțiunea sa vindecătoare în diferite probleme digestive. Mărunțit sau uscat, condimentul combate balonarea și dezechilibrele digestive, consumat în special sub formă de ceai, preparat din o lingură cu semințe uscate de mărar la un litru de apă clocotită. După zece minute de infuzare, se consumă câte o cană, la o oră după mesele principale ale zilei.
Cataplasmele cu fiertură de mărar sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor și a rănilor superficiale
Redă supleţea abdomenului
Mărarul are proprietăți diuretice demonstrate științific, așadar, o alimentație bogată în sucuri proaspete din acest condiment ajută la eliminarea pietrelor localizate la rinichi. Este binecunoscut prin tradiție faptul că o cură cu ceai de mărar sau cu sucul proaspăt de plantă, consumat zilnic timp de două săptămâni, previne infecțiile urinare. Aceleași proprietăți diuretice fac din ceaiul de mărar un aliat în procesul de scădere în greutate, întrucât redă suplețea abdomenului. Totodată, uleiul volatil pe care îl conțin frunzele plantei este benefic pentru îndepărtarea durerilor dentare. În același timp, masajul cu ulei de mărar este indicat pentru rezistență psihică și combaterea depresiei.