de Elena Şerban
Anxietatea este o stare caracterizată printr-un sentiment de insecuritate, de tulburare. Din nefericire, foarte multă lume suferă de această stare, ce poate produce şi simptome fizice, printre care sufocare, transpiraţie, palpitaţii ale inimii şi bufeuri. Înainte de a ne repezi la farmacie, pentru a ne burduşi cu fel şi fel de comprimate, aflaţi că persoanele suferinde pot apela întâi la farmacia verde. Alungaţi neliniştea cu ovăz sălbatic
În general, în tratarea anxietăţii se folosesc amestecurile, dar şi ceaiurile dintr-o singură plantă. Dintre cele mai eficiente, enumerăm:
Amestecaţi părţi egale de verbină, ovăz sălbatic şi ginseng. Opăriţi o linguriţă din acest amestec cu 250 ml de apă clocotită. După ce strecuraţi, îndulciţi cu o linguriţă cu miere şi apoi beţi cu înghiţituri mici. Tratamentul se ţine vreme de trei săptămâni şi se beau două căni pe zi. La amestecul de mai sus puteţi adăuga muşeţel, tei, valeriană, hamei sau pasifloră.
Chimenul ameliorează tulburările gastrointestinale
Deseori, tulburările gastrointestinale acompaniază anxietatea, dar chimenul vă poate ajuta să scăpaţi de această problemă. Opăriţi o linguriţă cu chimen cu 250 ml de apă clocotită. După ce se infuzează circa două-trei minute, se bea o ceaşcă pe zi.
Şi delicatul mac este deosebit de eficient în îndepărtarea nesuferitelor simptome ale anxietăţii. În acest sens, se prepară o infuzie din două linguriţe cu petale uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită. Se infuzează zece minute în vas acoperit, se îndulceşte după gust şi se beau, după ce se răceşte aproape de tot, două căni înainte de culcare.
Sunătoarea, antidepresiv
Ceaiul de sunătoare (o linguriţă cu plantă la o cană cu apă) este şi el foarte bun în îndepărtarea anxietăţii. Este foarte important să nu beţi acest ceai dacă luaţi deja medicamente antidepresive, tratamente hormonale. Femeile însărcinate sau cele care încă alăptează trebuie să evite şi ele ceaiul de sunătoare.
Foarte bun este şi brebenelul, o plantă alpină cu proprietăţi medicinale extraordinare. Opăriţi cinci grame de plantă uscată şi bine mărunţită cu 500 ml de apă clocotită. Lăsaţi zece minute să se răcească. Se beau zilnic două căni o perioadă de două săptămâni. După o pauză de o lună se reia tratamentul.
Cocteil relaxant
Dacă vă simţiţi agitaţi, noi vă propunem un „cocteil” din plante ce vă vor aduce pacea interioară. Pregătiţi un amestec din patru linguriţe cu frunze de rozmarin, două linguriţe cu salvie, una cu pulbere de rădăcină de Hydrastis canadiensis, trei cu pulbere din Scutellaria şi două părţi rădăcină de valeriană. Opăriţi o linguriţă din acest amestec de plante cu o cană cu apă clocotită. Beţi infuzia cu înghiţituri mici, de-a lungul întregii zile. Poate fi îndulcit cu o linguriţă cu miere.
Valeriana, somniferul natural
Binecunoscută ca un adevărat somnifer natural, valeriana (mai ales tinctura din această plantă) îmbunătăţeşte calitatea somnului dumneavoastră. În această situaţie, pacientul va fi mult mai calm şi starea de nervozitate caracteristică va dispărea ca prin minune. Cantitatea de tinctură indicată în această situaţie e de 40 ml de trei ori pe zi. Efectul se va vedea după circa trei săptămâni.
Avertisment! Orice reţetă din cele prezentate poate fi urmată doar după un consult la medicul de specialitate