de Carmen Ciripoiu şi Flori Pintea
În plin sezon estival, când vă pregătiți de concediu la mare sau la munte, din bagajul dumneavoastră nu trebuie să lipsească crema de protecție solară. Aceasta este cel mai puternic inamic împotriva arsurilor solare, care vă pot distruge vacanța. Cum le veniți de hac și cum le țineți în frâu, aflați de la fitoterapeut Corina Nadoleanu (foto).
„Se pot confrunta cu frisoane, temperatură mare, epuizare, dureri musculare, greață, vărsături”
- Indiferent cât ne-am feri, sunt momente în care arsurile solare nu ne ocolesc. Care sunt simptomele acestora? Când trebuie să ne îngrijorăm?
- În funcție de severitatea simptomelor, arsurile solare se clasifică în trei categorii. Cea mai comună formă este cea de gradul 1, în acest caz primele semne putând să apară chiar și după 36 de ore. Aceasta se manifestă prin piele sensibilă și dureroasă la atingere. Arsura solară care afectează și al doilea strat de piele, adică cea de gradul 2, are ca simptomatologie apariția unor bășicuțe dureroase și pline de lichid. Semnele de arsură se manifestă mai puternic în primele 48 de ore. Când pielea este afectată în profunzime, vorbim despre cel mai grav tip de arsură, cel de gradul trei. Simptomele pot fi extrem de severe și vă puteți confrunta cu frisoane, temperatură mare, epuizare, dureri musculare, greață, vărsături, cefalee, dar se pot instala și infecțiile. În acest caz, de obicei, e nevoie de intervenție medicală.
- Ce categorie de persoane e cea mai afectată de arsurile solare?
- Probleme frecvente au cei care lucrează în aer liber, dar și persoanele care fac sport afară, precum și cei care nu se protejează împotriva radiațiilor ultraviolete sau sunt predispuși la leziuni de piele atunci când se expun la soare.
„Folosiți comprese cu ceai negru rece, direct de la frigider”
- Care sunt factorii ce determină apariția acestei afecțiuni?
- În primul rând timpul expunerii la soare, dar și perioada din zi în care stați la plajă. Alți factori importanți sunt tipul de piele, vârsta, dar și moștenirea genetică. Persoanele bolnave de diabet, obezitate, boli arteriale, afecțiuni circulatorii, dar și cei care fumează sau nu sunt hrăniți corespunzător se vor vindeca mai greu.
- Ce remedii oferă natura pentru a rezolva cât mai rapid această problemă?
- Pentru a preveni apariția arsurilor solare, un ajutor prețios găsiți în uleiul de cătină, de aceea e important să ungeți suprafața corpului cu un strat subțire înainte de a vă expune la factorii agresivi de mediu. Aplicat pe piele, uleiul de cătină are efecte de filtrare a razelor ultraviolete și a altor tipuri de radiații cu efecte nocive. Acest ulei se poate administra atât la adulți, cât și la copiii. Efect maxim are dacă amestecați 20-25 de picături de ulei de cătină cu 100 ml ulei de măsline sau de cocos. Se aplică pe corp și pe față. Dacă v-ați ars, folosiți cartofii cruzi, cunoscuți pentru efectele lor de calmare. Luați doi cartofi, spălați bine și dați pe răzătoare sau puneți în blender și mixați. Strecurați amestecul, apoi puneți comprese pe locurile cu probleme. Dacă folosiți cartofii răzuiți, aplicați pulpa. La vindecarea arsurilor solare și pentru a calma senzația de disconfort o metodă ieftină este iaurtul rece. Puneți iaurt într-un bol și înmuiați compresele cât mai bine. Ungeți zona cu arsuri și păstrați cât mai mult timp. Același efect îl are și iaurtul păstrat la temperatura camerei. Pentru a înlătura roșeața și senzația de arsură folosiți și gel de aloe vera. Aplicați pe locul cu probleme și păstrați cât e nevoie. Și oțetul face parte din categoria produselor care stopează simptomele arsurilor solare. Umpleți o sticlă cu vaporizator cu oțet din cidru de mere nefiltrat, pulverizați pe arsuri și lăsați să se usuce. Folosiți comprese cu ceai negru rece, direct de la frigider, pe pielea arsă de soare. Acidul tanic din ceaiul negru are un efect răcoritor asupra pielii.
„Strugurii roşii reduc inflamaţiile”
- Cât de importantă este hidratarea în cazul arsurilor solare?
- Foarte importantă, deoarece contracarează efectele deshidratării pielii. Nu vă mulțumiți doar să consumați apă, ci adăugați și porții generoase de fructe, mai ales pepene verde.
- Există alimente care protejează pielea de arsurile solare?
- Roșiile, de exemplu, conțin licopen care protejează pielea de radiațiile UV. Strugurii roșii sunt o bogăție de quercitină, un flavonoid ce reduce inflamațiile cauzate de arsuri. Castraveții sunt, de asemenea, indicați, pentru că hidratează organismul, iar antioxidanții din ceaiul verde apără pielea de factorii externi. Puternic efect antiinflamator are peștele, în special somonul, heringul, sardinele și anșoa. Alte surse de alimente bogate în Omega 3 sunt semințele de in, nucile, avocado, semințele de dovleac, uleiul din semințe de susan, rapiță, ulei de cocos. Nu în ultimul rând, rodiile sunt o sursă bogată de acid elagic, care are capacitatea de a proteja pielea împotriva leziunilor microcelulare produse de radiațiile UVA și UVB. Un studiu a concluzionat că pacienții care au luat vitamina E echivalentă cu cea din 20 de migdale, înainte de expunerea la soare, au avut mai puține leziuni ale epidermei decât cei care nu au administrat-o. Așa că introduceți în dietă și migdale. Iar morcovii conțin betacaroten ce acţionează împotriva radicalilor liberi care accelerează îmbătrânirea pielii, protejându-vă, totodată, şi de radiaţiile UV.
„Nu expuneţi la soare bebeluşii cu vârste de 6 luni sau mai mici“
„Mierea curăţă rana“
- Cât de grave sunt arsurile solare la copii? Ce tratament natural recomandați?
- În special la vârste foarte mici, arsurile solare sunt foarte periculoase. Ele pot să apară într-un interval scurt, chiar de un sfert de oră, sau e posibil să nu observați roșeața chiar și câteva ore. De aceea, atunci când scoateți copiii la plimbare și îi expuneți la soare, acoperiți-le pielea cu haine lejere, iar la plajă protejați-i cu o loțiune cu SPF, special concepută pentru copii. Dacă cei mici s-au ars la soare, nu puneți pe zona afectată unt sau vaselină pentru că blochează porii. Optați pentru miere, care curăță rana. Potrivit cercetătorilor din India, arsurile tratate cu miere se vindecă mai rapid, cu mai puțină durere și cicatrici. Fulgii de ovăz fin măcinați funcționează ca un antiinflamator, atunci când sunt amestecați în apa de baie. Îmbibați un prosop sau un tifon din bumbac în apă de hamamelis și înveliți pielea de trei sau de patru ori pe zi, timp de 20 de minute, pentru a ameliora durerea și mâncărimile. Și pentru copii, și pentru adulți, e de folos o emulsie obținută din două linguri cu ulei de cocos, o lingură cu ulei de măsline și o fiolă de vitamina E, pentru că are remarcabile proprietăți antioxidante.