Main menu

header

896 7 3de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Una dintre cele mai consumate cereale ale lumii oferă sănătății o listă impresionantă de compuși benefici, care fac din porumb un aliment excepțional de hrănitor și, în același timp, un vindecător.

Îmbunătățește funcțiile cognitive

Ca sursă impresionantă de fibre, porumbul este un aliment ideal pentru echilibrul digestiv, pentru prevenirea cancerului de colon și menținerea peristaltismului intestinal. Prezența acestei cereale în meniu este de natură să combată constipația și balonarea, iar efectele prezenței fibrelor se extind și asupra nivelului colesterolului și a reglării nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, prin cantitatea mare de constituenți ai vitaminei B - tiamină și niacină - porumbul susține creșterea armonioasă a copiilor, îmbunătățește funcționarea creierului și funcțiile cognitive.

Reglează funcția rinichilor

Potrivit literaturii de specialitate, porumbul este bogat în vitamina E, sursă naturală de antioxidanți care protejează organismul de diverse boli și combate stresul oxidativ. Pe de altă parte, consumul acestei cereale favorizează îngrășarea sănătoasă, cu multe vitamine și minerale. Totodată, prin fosforul pe care îl conține, porumbul reglează funcția rinichilor și menține densitatea oaselor. Un alt mineral foarte important pe care îl aduce organismului porumbul este magneziul, binecunoscut pentru efectele asupra stării de bine, precum și pentru menținerea unei frecvențe cardiace optime.

Ţine la distanţă degenerescența maculară

Porumbul este cunoscut pentru capacitatea de a preveni cancerul și de a induce apoptoza în celulele canceroase, fără să le afecteze pe cele sănătoase. În plus, prin combinația optimă de acizi grași, porumbul împiedică înfundarea arterelor și scade riscul de accident vascular cerebral. Nu în ultimul rând, ca aliment foarte bogat în fier, acest aliment se remarcă în prevenirea anemiei, ajutând organismul să formeze noi celule sangvine. În același timp, consumul de porumb oferă corpului o cantitate semnificativă de betacaroten, ceea ce se traduce prin menținerea acuității vederii și prevenirea degenerescenței maculare.

PONT. Porumbul poate fi aplicat local pentru a calma iritațiile pielii și erupțiile cutanate.