de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Plantă iubită și utilizată încă din Antichitate, roinița este utilizată și în prezent pentru proprietățile care i-au adus supranumele de elixir pentru sănătate și longevitate.
Relaxează sistemul muscular
Roiniţa este considerată, înainte de toate, o plantă cu efecte calmante dintre cele mai apreciate. A fost folosită încă din Evul Mediu pentru a reduce stresul, pentru a promova somnul odihnitor și refacerea, prin odihnă, a organismului bolnav. Părţile aeriene ale roiniţei conţin uleiuri volatile, vitamina C, substanţe saponine, principii amare, tanin, acizi, săruri minerale. Ca urmare, planta acţionează ca sedativ uşor asupra organismului - sistemul muscular se relaxează, organismul se destinde, iar convalescența se scurtează. De asemenea, această plantă medicinală poate fi utilă în tratarea durerilor de cap, mai ales dacă migrenele sunt provocate de prea mult stres. Roinița se poate administra sub formă de ceai, care se obţine astfel: peste 250 ml apă clocotită se adaugă două linguri cu plantă uscată. Preparatul se lasă la infuzat pentru zece de minute, după care se filtrează. Se consumă după ce se răcoreşte, eventual îndulcit cu puţină miere.
Remediu pe termen lung contra Alzheimer
Potrivit unor studii de dată recentă, roiniţa este şi un excelent remediu pe termen lung contra Alzheimer, întrucât reduce starea de agitaţie şi îmbunătăţeşte memoria. Planta are, de asemenea, efect contra tulburărilor de memorie posttraumatice, precum şi a celor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale. În toate aceste afecţiuni se administrează câte o linguriţă cu tinctură diluată într-un pahar cu apă. Tinctura se prepară prin amestecarea a 100 g frunze şi flori de roiniţă cu 200 ml alcool alimentar. Se agită foarte bine şi se pune la odihnit pentru două săptămâni, în loc ferit de razele Soarelui, apoi se filtrează. În plus, medicii greci şi romani din Antichitate susțineau că roiniţa este o plantă excelentă pentru bolile de inimă. Studiile contemporane, făcute pe grupuri de persoane cu afecţiuni cardiace, anterior şi ulterior tratamentului cu roiniţă, au arătat că planta poate îmbunătăţi considerabil starea sistemului cardiovascular. Nu în ultimul rând, roiniţa se foloseşte pentru uz extern, mai ales sub formă de frecţii cu ulei de plantă, în caz de dureri reumatice şi nevralgii.
Uleiul esenţial de roiniţă este utilizat frecvent pentru masaj relaxant şi aromoterapie, în principal în combaterea anxietăţii
Are efecte laxative
Roinița este utilizată pe scară largă împotriva afecțiunilor legate de stomac și de sistemul digestiv. Plata acționează ca agent de stimulare a producției de sucuri gastrice și favorizea- ză digestia. În acelaşi timp, preparatele cu roiniţă au efecte laxative deosebite, astfel fiind indicate în tratarea digestiei îngreunate şi a constipaţiei. Prin proprietățile sale carminative, roinița favorizează eliminarea gazelor şi a spasmelor intestinale, combătând în acest fel balonarea. De asemenea, uleiurile volatile din compoziţia acestei plante medicinale au efecte antimicrobiene puternice, menținând flora microbiană în stare optimă și pre- venind înmulțirea în exces a bacteriilor din colon. Totodată, elementele din compoziţia roiniţei au acţiune deosebită asupra ficatului. Substanţele amare ale plantei acţionează ca tonice, protectoare şi antiinflamatoare asupra acestui organ.