de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Condiment parfumat, cu o aromă distinctă, ghimbirul este nelipsit din bucătăria asiatică și și-a cucerit în toată lumea un binemeritat renume de furnizor de savoare culinară și, mai ales, de vindecător al naturii.
Luptă cu gingivita și parodontoza
Ghimbirul este atât de popular, deopotrivă ca un condiment remarcabil, cât și ca exponent de seamă al lumii plantelor medicinale, încât se găseşte pe piaţă sub diferite forme. Proprietățile terapeutice ale acestei rădăcini au fost confirmate de ştiinţă, care a descoperit substanţe importante în compoziţia condimentului, care ajută în combaterea a numeroase probleme de sănătate. De exemplu, ghimbirul susține lupta cu germenii, în special cu bacteriile E.coli şi shigella, dar şi cu bacteriile din cavitatea bucală, care produc gingivita şi parodontoza.
Atenuează răul de mișcare
Ghimbirul este renumit pentru capacitatea de a atenua greaţa indusă de sarcină, dar şi răul de mișcare. De asemenea, condimentul a demonstrat calitatea de a ajuta la tratarea simptomelor osteoartritei şi artritei reumatoide, ghimbirul fiind prezent în diverse formulări, de la unguente la plasturi cu aplicare locală. De altfel, acţiunea antiinflamatoare a ghimbirului se păstrează şi când acesta este ingerat, fiind de ajutor şi celor care au dureri musculare după exerciţii fizice intense. Pe de altă parte, un remediu tradiţional pentru tratarea dismenoreei este pudra de ghimbir - un studiu recent a confirmat proprietatea condimentului de a calma durerile menstruale.
Reglează tranzitul intestinal
Cercetările legate de efectul ghimbirului asupra bolnavilor de diabet au avut rezultate promițătoare. Un studiu a arătat că prezența regulată a condimentului în dietă ajută la scăderea glicemiei. De asemenea, ghimbirul are renumele de aliat al digestiei sănătoase. Nu este doar acel ingredient care acționează asupra efectelor, ci și o modalitate de a preveni neplăcerile la acest nivel, întrucât ajută la reglarea tranzitului intestinal și astfel susține absorbția nutrienților și o bună detoxificare a organismului.
PONT Potrivit rezultatelor unui studiu clinic, voluntarii care au luat pulbere de ghimbir timp de trei luni au înregistrat o scădere a concentrației colesterolului LDL („rău”) în sânge.