de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Aliment-minune, asemenea „rudelor” sale din familia cruciferelor, conopida a demonstrat, pe parcursul cercetărilor, nu doar proprietăți nutriționale de excepție, ci și o capacitate notabilă de a preveni o serie întreagă de neplăceri legate de starea de sănătate.
Protejează mucoasa stomacului
Hrănitoare, versatilă din perspectivă culinară și simplu de adăugat la diverse preparate, conopida este unul dintre alimentele considerate în același timp și adevărați „terapeuți” naturali. Această cruciferă este bogată în apă și fibre, care susțin buna funcționare a organismului și ajută la eliminarea toxinelor. De asemenea, substanțele prezente în conopidă (glucozinolat, glucorafanină și sulforafan) protejează mucoasa stomacului și cresc rezistența acestuia la diverse bacterii. Ca urmare, consumul de conopidă scade riscul dezvoltării ulcerului gastric sau a altor boli la acest nivel. Totodată, includerea conopidei în dietă poate preveni constipația.
Combate inflamațiile
Sursă excelentă de antioxidanți, care au rolul de a proteja celulele organismului împotriva radicalilor liberi, conopida a vădit, pe parcursul unui studiu, proprietatea de a contribui la reducerea inflamațiilor. Pe de altă parte, consumul acestei legume este creditat de oamenii de știință cu capacitatea de a susține buna funcționare a circulației sângelui, precum și la menținerea în parametri normali a vaselor sangvine, datorită glucorafaninei pe care o conține și care este implicată în prevenirea acumulării de lipide. Unul dintre efectele notabile ale acestui tip de acțiune este scăderea riscului de ateroscleroză.
Ajută la pierderea excesului de kilograme
Cu un conținut scăzut de calorii, conopida are două efecte benefice majore pentru persoanele care au kilograme în plus: previne acumularea greutății și susține pierderea excesului. Ca sursă bună de fibre, conopida menține sațietatea pe termen lung și reduce astfel numărul de calorii consumate într-o zi. De altfel, nutriționiștii recomandă această legumă ca pe un excelent înlocuitor al alimentelor cu un conținut caloric mai ridicat. De asemenea, prezența conopidei în dietă este de natură să mențină sănătatea sistemului osos, întrucât această cruciferă aduce organismului vitamina K (ajută la formarea oaselor) și vitamina C (susține producerea de colagen).
Potrivit lucrărilor de specialitate, sulforafanul prezent în conopidă protejează pielea împotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete, printre care inflamațiile sau cancerul de piele
Sprijină buna funcţionare a sistemului nervos
Studiile realizate la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh, SUA, au relevat faptul că un consum regulat de conopidă ajută la reducerea severității simptomelor papilomatozei, boală care afectează corzile vocale. În același timp, conținutul însemnat de fosfor din această legumă ajută la refacerea membranelor celulare, aspect important pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos. De asemenea, potasiul și vitamina B6 din cono- pidă au un rol semnificativ în transmiterea semnalelor nervoase, contribuind astfel la menținerea sănătății creierului. Totodată, grație antioxidanților și nutrienților din compoziția sa, conopida întărește sistemul imunitar, sporind astfel capacitatea organismului de autoapărare.