de Ana Trifan
Mai puţin promovată la noi, spilcuţa este un remediu naturist tradiţional în Europa când vine vorba despre migrene. Utilizarea ei a câştigat foarte mult teren în ultimele două decenii, pentru că a început să fie preferată din ce în ce mai des medicamentelor din farmacii. Şi asta datorită faptului că toate cercetările efectuate în ultimii ani au demonstrat că medicamentele clasice folosite pentru combaterea migrenelor au multe efecte secundare.
Ideală în prevenire
Spilcuţa este folosită de sute de ani pentru tratarea migrenelor. Este o plantă aromatică perenă, botezată de britanici „nasturele valetului”. Există studii ce arată că este eficientă în cazul durerilor active, însă se pare că proprietăţile plantei o indică drept ideală în prevenirea migrenelor, şi nu în tratarea pe loc a acestora în momentul de criză.
Migrenele sunt dureri de cap puternice, cauzate de spasmele vasculare ale anumitor vase de sânge din creier. Astfel, ele nu pot fi eficient tratate cu analgezice. Se crede că planta are această capacitate de a calma suferinţa provocată de migrene tocmai pentru că merge la „rădăcina” răului, adică la spasme şi nu doar maschează durerea surdă, cum fac analgezicele clasice.
Reduce greaţa
Cercetările efectuate în laborator au reuşit să izoleze unul dintre ingredientele-cheie ale plantei, şi anume lactonele sesquiterpene. Cea mai mare parte dintre aceste lactone sunt cele parthenolide, prezente în proporţie de 85%. S-a demonstrat că acestea au capacitatea de a preveni spasmele vasculare ce provoacă migrenele, prin faptul că reglează producţia de serotonină, inhibând în acelaşi timp eliberarea de histamine şi prostaglandine. Se crede, de asemenea, că planta are un efect antiinflamator, prin faptul că scade producţia de secreţii a enzimelor ce provoacă inflamaţii. Studii clinice efectuate pe pacienţi din Israel au arătat că spilcuţa este eficientă nu numai în reducerea intensităţii durerilor de cap, ci şi a simptomelor asociate cu acestea, precum greaţa, voma şi sensibilitatea la lumină şi la sunete puternice.
Sunt indicate capsulele
Pentru a preveni apariţia migrenelor, extracte din această plantă trebuie consumate zilnic. Ideal este să luaţi zilnic capsule. Acestea se găsesc în magazinele de produse naturiste, deoarece există posibilitatea apariţiei unui ulcer dacă se mestecă sau se consumă frunze proaspete. Doza zilnică recomandată este de 125 mg. Pentru a vedea efectele, cei care suferă de dureri de cap trebuie să ia capsulele din această plantă zilnic, timp de cel puţin şase săptămâni.
Precauţii:
- Nu trebuie utilizată de femeile însărcinate, fiindcă dă contracţii uterine;
- Nu poate fi folosită de cei cu ulcer sau gastrite, pentru că agravează aceste boli;
- Persoanele alergice la plante din familia asteraceelor, cum ar fi margaretele, gălbenelele sau crizantemele, ar putea fi alergice şi la spilcuţă.