de Liliana Simidon
Cea mai gravă afecţiune a ficatului este hepatita. Aceasta reprezintă o inflamaţie cauzată fie de o infecţie virală (tip A, B şi C), fie de consumul excesiv de medicamente, antibiotice, tratamente hormonale sau de consumul de alcool.
Semnele hepatitei sunt uşor de recunoscut
Puteţi recunoaşte declanşarea unei hepatite după următoarele semne: urina e închisă la culoare, scaunele sunt decolorate, pielea devine galbenă, apar greţuri, iar ficatul este sensibil la palpare. Aceste simptome sunt comune tuturor tipurilor de hepatită. Pentru o diagnosticare mai precisă, trebuie să ştiţi că durerile în muşchi şi articulaţii, febra, voma, diareea şi durerile de cap sunt specifice infecţiilor virale.
Atunci când alimentaţia este greşită pe parcursul unei perioade mai lungi, apar dureri în partea dreaptă, sete intensă, iar gura şi buzele devin uscate. Ficatul se congestionează, îşi măreşte volumul, celulele hepatice se distrug, iar grăsimile, în loc să fie „arse” se depun în ficat, putând conduce în cele din urmă la steatoză hepatică (organul este îmbibat în grăsime).
Evitaţi mâncărurile grase
Sfaturi:
- evitaţi consumul excesiv de medicamente şi înlocuiţi-le cu remedii naturale. Veţi descoperi că şi acestea din urmă sunt foarte eficiente şi nu au efecte secundare;
- dacă vă aflaţi, de exemplu, într-o călătorie şi nu sunteţi sigur de calitatea apei, este cel mai bine să consumaţi apă îmbuteliată;
- evitaţi alimentele grase, greu de digerat, conservate sau care nu sunt proaspete;
- spălaţi-vă bine pe mâini atunci când reveniţi dintr-un loc aglomerat, după folosirea toaletelor publice sau înainte de masă;
- nu mâncaţi în locuri neigienice;
- nu împrumutaţi lame de ras, periuţe de dinţi sau alte obiecte ce ar putea veni în contact direct cu sângele. Acesta este unul dintre modurile de transmitere a hepatitei B şi C;
- un alt mod de transmitere a virusului B şi C este actul sexual neprotejat. Folosiţi aşadar prezervativ atunci când nu cunoaşteţi suficient de bine partenerul.
Remedii naturale
Pentru a reda şi menţine sănătatea ficatului puteţi consuma zilnic infuzii din următoarele plante medicinale:
- rostopască - este utilă în hepatite acute, colecistopatii, ciroză hepatică şi dischinezie biliară. Se consumă o cană pe zi, nu mai mult de trei săptămâni;
- păpădie - elimină toxinele din organism. Este utilă în toate tulburările hepatice şi hidropizie (retenţia de apă în organism). Se beau două căni pe zi;
- turiţă-mare - utilă în congestii hepatice, în calculoze biliare, hipoaciditate gastrică, fiind şi un foarte bun regenerator vascular. Se beau două-trei căni pe zi;
- armurariu - cura cu această plantă este un excelent hepatoprotector şi hepatoregenerator. Seminţele uscate (doar cât se consumă o dată) se macină la râşniţa de cafea până când se obţine o pulbere fină. Se ia o linguriţă din această pulbere de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Dacă este ţinută sub limbă timp de 10-15 minute înainte de a fi înghiţită, efectul terapeutic va fi astfel mult amplificat. Hipertensivii trebuie să o folosească moderat;
- cicoare - tratează bolile de ficat, are rol depurativ, stimulează funcţiile ficatului şi rinichilor şi ajută la combaterea constipaţiei. Se consumă una-două ceşti pe zi.
Recomandări
PLUSPRIN LIVER - elimină toxinele acumulate în ficat ca urmare a consumului excesiv de alcool, medicamente, mâncăruri grase, conservanţi sau aditivi alimentari. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
LIVO-SMILIN - are acţiune protectoare şi tonică asupra ficatului. Este un bun depurativ şi antiviral. Administrare: una-două capsule de două ori pe zi.
PROTECTOR HEPATIC - CEAI - protejează ficatul de agenţii hepato-toxici. Este recomandat în cure de detoxifiere hepatică, putând îmbunătăţi activitatea ficatului. Administrare: două căni pe zi.
LIVOPICK - tonic hepatic, hepatoprotector, antiviral (virusuri hepatice A şi B), stimulator al metabolismului hepatic, aperitiv şi digestiv. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.