de Liliana Simidon
La mare modă în acest sezon rece, în care temperatura fluctuează de la -10°C la 10°C, în doar câteva zile, sunt virozele respiratorii. Acestea sunt transmise de un virus şi dau de furcă multor români. Din fericire, remediile din farmacia naturistă vă pot ajuta să vă feriţi de ele sau să scăpaţi mai repede de boală.
Sunt predispuşi cei care au imunitatea slăbită
Printre simptomele principale ale virozelor respiratorii se numără: tuse seacă sau productivă, răguşeală, febră, dureri de cap, dureri de gât, nas înfundat, scurgeri de secreţii nazale şi respiraţie dificilă, pe nas.
Cauzele sunt reprezentate de infecţii ale căilor respiratorii, de virusuri, de un sistem imunitar precar, de alimentaţia iraţională, adeseori săracă în substanţe nutritive, de perioade prelungite de stres, de prezenţa unor boli alergice sau de polipii nazali.
Cele mai afectate categorii de persoane sunt cele care au o rezistenţă scăzută la infecţii, cele care îşi petrec timpul în colectivităţi (şcoli, grădiniţe), bolnavii cronici, copiii şi vârstnicii.
Mâncaţi ceapă şi usturoi
Pentru a putea preveni aceste viroze, prima condiţie este aceea de a vă spăla frecvent mâinile, evitaţi aglomeraţia şi nu staţi lângă persoane care strănută sau tuşesc. Consumaţi mai multe legume şi fructe în stare crudă, mai ales usturoi, ceapă şi cimbru (care au rol antibiotic), cătină şi măceşe (adevărate bombe de vitamine), pătrunjel verde (conţine multă vitamina C), dar şi orz verde.
Încă de la primele semne încercaţi să transpiraţi (faceţi băi fierbinţi, beţi ceai de soc cu multă lămâie şi mergeţi la saună). Beţi sucuri obţinute în casă, proaspete, din kiwi, mandarine, portocale şi miere. Dacă toleraţi, mâncaţi din belşug piper, chilli, ghimbir, cereale şi băuturi calde.
Aplicaţi cataplasme cu făină de in
Iată şi alte remedii la care puteţi apela:
- cură cu ceai de salcie - acesta este o adevărată „aspirină vegetală”, care face minuni în viroze;
- cură cu ceai de pătlagină;
- ceai de ghimbir proaspăt, cu miere şi lămâie;
- infuzie de ceai de scorţişoară - câte două căni pe zi;
- cataplasme cu făină de muştar şi de in - cele două tipuri de făină se combină cu apă călduţă, până când se formează o pastă, apoi se aplică pe zona pieptului. Nu se lasă mai mult de cinci-şapte minute, deoarece pot apărea iritaţii;
- inhalaţii cu ulei de busuioc şi de eucalipt;
- cură cu şodou (un gălbenuş cu lapte fierbinte, o linguriţă cu unt şi o linguriţă cu miere);
- cură cu sirop de ridiche neagră;
- gargară cu soluţie salină;
- aplicarea pe zona pieptului a unui săculeţ umplut cu sare încălzită;
- aromoterapie cu ulei de pin şi brad - ajută la împrospătarea aerului din cameră, dar şi la distrugerea anumitor microbi din aer;
- cură cu tinctură de propolis şi echinacea;
- frecţii cu biter suedez;
- băi fierbinţi la picioare cu apă şi făină de muştar. Realizaţi aceste băi seara, iar după încheierea lor trebuie să staţi în pat, să vă protejaţi de frig sau de curenţi de
Recomandări
HAPCIU CEAI - elimină disconfortul respirator, ajută la desfundarea nasului şi are acţiune antiinflamatorie. Ajută la transpirare intensă. Este bine să îl folosiţi de la primele simptome ale răcelii şi gripei. Administrare: trei-patru căni pe zi.
NONI MEDICER - are acţiune imunostimulatorie, antitumorală şi ajută la scăderea febrei. Administrare: una-trei linguriţe pe zi.
COUGH KALP - poate fi folosit în tuse seacă sau cu expectoraţii şi în congestii nazale, întărind totodată sistemul imunitar. Administrare: una-două linguriţe, de trei ori pe zi. KOFOL - ajută la calmarea inflamaţiei din gât, reduce iritaţia şi este bun în tuse tabagică. Administrare: o pastilă se dizolvă în gură o dată la trei-patru ore.
MIGRENOSTOP - tratează şi previne durerile de cap. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.