de Elena Şerban
Morcovul porcesc este o plantă care are nume multe şi deosebit de ciudate - topinambur, măr-de-pământ, picioică, nap porcesc sau pere iernatice. A fost vreme îndelungată tratată doar ca furaj pentru animale, până când un grup de oameni de ştiinţă nemţi a început să studieze această plantă, numită ştiinţific Helianthus tuberosus. Rezultatele au fost mai mult decât surprinzătoare, pentru că morcovul porcesc are o serie de calităţi terapeutice care ar umple de invidie multe dintre suratele sale.
Diminuează pofta de mâncare
Se prezintă sub forma unei plante cu tulpină înaltă (poate ajunge până la 3 m!), cu frunze alungite şi flori galbene, mari. Rădăcina este tuberculoasă. De fapt, substanţele active se întâlnesc în tuberculi, care conţin, printre altele, amidon, vitamine din grupul B, acid ascorbic, proteine şi săruri minerale de potasiu şi magneziu. Din aceştia se obţine un extract care are efect în lupta cu obezitatea, fiind perfect şi pentru persoanele cu dereglări metabolice, pentru că diminuează considerabil pofta de mâncare şi topeşte grăsimile asimilate.
Tuberculii, indicaţi diabeticilor
În formă naturală, aceşti tuberculi pot fi folosiţi cu succes de suferinzii de diabet zaharat, deoarece conţin un polizaharid care este bine tolerat de cei care au glicemia crescută.
Morcovul porcesc poate fi utilizat însă şi sub formă de ceai, în combinaţie cu salvia. Acest amestec este recomandat persoanelor care suferă frecvent de indigestii şi de balonări. De asemenea, deoarece reglează tranzitul intestinal, acest ceai este excelent în cazul celor cărora constipaţia le face des probleme.
Reglează tensiunea arterială
Altă proprietate a morcovului porcesc este aceea de a regla tensiunea arterială şi de a micşora valorile colesterolului rău. Infuzia din morcov porcesc (neapărat combinat cu salvie) creşte imunitatea organismului în faţa infecţiilor şi a răcelilor. Aceasta se obţine prin opărirea unei linguriţe cu frunze şi o linguriţă cu frunze de salvie într-o cană cu apă fiartă.
Zeama vă scapă de aciditatea gastrică
Planta poate fi folosită şi sub formă de suc proaspăt şi astfel nu veţi mai avea probleme cu aciditatea gastrică, durerile de cap sau cu cicatrizarea greoaie a rănilor. Pentru a obţine zeama, aveţi nevoie de câţiva tuberculi şi de un storcător de fructe.
În ciuda numelui său, morcovul porcesc poate fi consumat şi crud, în salate, sau fiert şi chiar prăjit. O reţetă rapidă este salata de morcov porcesc. Aceasta se prepară astfel: daţi prin răzătoarea cu ochiuri mici un tubercul tânăr şi proaspăt, o ţelină mică, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă mică şi puneţi sare după gust. Dacă vă deranjează gustul, adăugaţi un pic de maioneză, un iaurt sau puţină smântână.
Pont! Planta înfloreşte în luna august, iar tuberculii trebuie recoltaţi pentru consum în lunile octombrie-martie.
Atenţie! Comprimatele cu morcov porcesc se administrează numai la recomandarea medicilor şi sub stricta lor supraveghere.