Main menu

header

   Pe lângă savoarea lor deosebită, strugurii au şi importante calităţi nutritive şi curative, ce îi recomandă în probleme de sănătate dintre cele mai diverse. Vitaminele ce se găsesc în principal în compoziţia lor sunt: A, C, B1, B2 şi PP. Sărurile minerale sunt şi ele prezente din plin: fier, potasiu, calciu, fosfor, mangan, magneziu, clor, siliciu, acestea ajutând organismul în recuperarea echilibrului natural.

Ideali pentru bolnavii de hipertensiune arterială
    În timpul curelor de slăbire, strugurii se dovedesc un aliat preţios. Sărurile de mangan contribuie decisiv la metabolizarea eficientă a grăsimilor, zaharurilor şi protidelor, în timp ce funcţiile hepatice şi renale sunt influenţate benefic de consumul de must. Persoanele cu probleme de piele, reumatism şi suferinţe cauzate de hipertensiunea arterială trebuie să consume struguri şi must. Prezenţa în cantitate mare a apei în struguri îi recomandă în cazul persoanelor care se hidratează insuficient. După şedinţele de saună, indicate pentru eliminarea mai uşoară a toxinelor din corp, este indicată consumarea strugurilor, deoarece ajută la refacerea necesarului de apă pierdută prin transpiraţia abundentă.

 Coaja, depozit de vitamine
     Strugurii au în componenţă şi substanţe antioxidante, mai ales coaja lor, de aceea este de preferat consumarea fructului întreg. În ceea ce priveşte prepararea mustului, pentru a nu se pierde aceste substanţe antioxidante este recomandată stoarcerea fructelor nu prin metoda clasică, ci cu ajutorul mixerului. În caz contrar, substanţele antioxidante rămân în cojile pe care le aruncăm, în loc să fie înglobate în sucul care, prin fermentaţie, ajunge la stadiul de must.

„Laptele vegetal”, contraindicat diabeticilor
    Prin acţiunea lor laxativă şi diuretică, strugurii ajută organismul să se debaraseze de balastul acumulat prin alimentaţia nesănătoasă. Persoanele care suferă de boli ale rinichilor au nevoie de struguri şi de must, mai ales dacă acest consum are un caracter organizat, de cură. Activitatea intelectuală este influenţată pozitiv de consumul de struguri, prin fosforul existent în boabe. Tenul poate fi ajutat şi el prin măştile din struguri. Împrospătarea pielii devine evidentă în scurt timp de la aplicarea unui astfel de tratament. Prin cantitatea mare de zahăr din struguri, mustul are o influenţă considerabilă asupra glicemiei, de aceea bolnavii de diabet trebuie să manifeste atenţie în consumarea lui, chiar dacă este un adevărat elixir al tinereţii, numit şi „lapte vegetal“.

 Scad nivelul colesterolului
    O substanţă prezentă în struguri, numită resveratrol, scade nivelul colesterolului din sânge. Bolnavii de afecţiuni coronariene şi persoanele supraponderale sunt sfătuite să consume struguri pe toată perioada toamnei. Când vorbim despre consumul de struguri în stil de cură, trebuie să avem în vedere principiile ce stau la baza oricărei cure de fructe, şi anume: consumul să se facă pe stomacul gol, şi nu ca desert. Astfel, dăm organismului posibilitatea de a asimila complet substanţele nutritive şi evităm apariţia fermentaţiei. Cantitatea de fructe consumată trebuie să fie suficient de mare, încât să asigure organismului energia necesară. 200 g de struguri la masa de dimineaţă reprezintă o cantitate suficientă pentru a resimţi beneficiile acestor fructe.
 Anda Postolache

     Strugurii negri îmbunătăţesc digestia Sâmburii de struguri conţin uleiuri şi acizi graşi esenţiali, încă un motiv pentru a mânca boabele cu tot cu coajă. Strugurii negri conţin o mare cantitate de tanin şi prin aceasta sunt mai greu de suportat de persoanele cu probleme hepatice. În acest caz se recomandă mustul obţinut din strugurii albi. Strugurii negri sunt indicaţi pentru îmbunătăţirea digestiei şi relaxarea musculaturii intestinale.