de Liliana Simidon
Intoleranţa la lactoză este o problemă destul de des întâlnită. Persoanele afectate resimt un disconfort abdominal după ce consumă un pahar cu lapte, o îngheţată sau un fel de mâncare ce conţine mai multă brânză sau caşcaval. Totuşi, nu este bine să renunţaţi complet la astfel de produse, deoarece sunt sănătoase şi aduc beneficii importante organismului. În schimb, e bine să cunoaşteţi câteva trucuri pentru a nu avea manifestări neplăcute.
Poate fi şi congenitală
Disconfortul resimţit din pricina intoleranţei la lactoză se manifestă prin balonare, senzaţia de presiune în stomac sau chiar diaree. Cauza care generează toate aceste neplăceri este aceea că organismul nu produce în cantitate suficientă enzima numită lactază, cea responsabilă pentru metabolizarea lactozei. Aceasta poate apărea fie o dată cu înaintarea în vârstă, fie în urma unor traumatisme ale intestinului subţire, intervenţii chirurgicale sau boli precum gastroenterita sau boala celiacă. În cazuri rare, această intoleranţă poate fi congenitală, apărută încă din momentul naşterii. În acest caz, copilul nu se poate hrăni cu lapte matern şi necesită alimente alternative adecvate.
Beţi lapte cu scorţişoară sau ghimbir
În cazul în care suferiţi de intoleranţă la lactoză, ideea de a renunţa complet la produsele lactate nu este cea mai bună, deoarece acestea aduc organismului un aport semnificativ de minerale, în special calciu, a cărui asimilare este esenţială pentru sistemul osos şi nervos.
Nu beţi niciodată lapte simplu. Procesaţi-l cu condimente, cum sunt scorţişoara şi ghimbirul. Cantitatea de lapte consumată nu trebuie să depăşească 150 ml zilnic. De asemenea, încălziţi laptele înainte de a-l consuma, deoarece laptele rece şi chiar şi cel băut la temperatura camerei se digeră mai greu.
Nu combinaţi lactate cu alte produse
Laptele este incompatibil cu anumite alimente, precum fructele sau carnea, de aceea asiguraţi-vă că nu consumaţi alimente incompatibile la aceeaşi masă. Consumaţi lactate zilnic, însă începeţi cu cantităţi foarte mici, pe care să le creşteţi gradat. În felul acesta, organismul se obişnuieşte să metabolizeze aceste alimente, iar pentru o anumită perioadă nu veţi mai avea probleme în a le digera.
Pulberea de cacao ajută organismul să digere mai bine lactoza. Consumaţi zilnic un remediu preparat din 1-2 linguriţe de cacao, o linguriţă cu miere şi una cu apă, amestecate bine. Administraţi-l până la ora 14:00, pentru a nu avea probleme cu somnul.
Recomandări
Digest Complet: susţine organismul în procesul de digestie a lactozei. Asigură buna funcţionare a tractului gastrointestinal. Indicat în: meteorism, indigestie, constipaţie, malabsorbţie, dureri abdominale. Administrare: două capsule după fiecare masă.
Colon Control: contribuie la un colon sănătos şi echilibrat, ajută în cazul intoleranţei la lactoză, dar şi în constipaţie cronică şi acută, în curele de detoxificare şi în caz de tratamente cu antibiotice. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
Colon Sănătos - Linia Verde: stimulează procesul de digestie, combate spasmele musculaturii netede a intestinelor, are proprietăţi carminative şi antidiareice. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
• Dacă laptele dulce vi se pare mai greu de digerat, înlocuiţi-l cu iaurt, care conţine bacterii lactice ce facilitează procesul de digestie.