de Cristina Cristache
Pielea reprezintă cel mai mare organ al corpului uman. Tegumentul este cel mai expus factorilor nocivi din mediul înconjurător şi reprezintă totodată cartea de vizită a fiecărui individ. Atunci când pielea este bolnavă şi psihicul se îmbolnăveşte, stima de sine scade, încrederea se pierde, recuperarea este lungă, anevoioasă şi lasă cicatrice atât în interior, cât şi la suprafaţă. Problemele dermatologice sunt multe şi au remedii diferite. De la frecventa acnee şi până la afecţiunile virale, toate au vindecare dacă sunt tratate la timp şi corespunzător. Iată care este varianta de tratament naturist al celor mai întâlnite afecţiuni ale pielii!
Arsurile se vindecă folosind plante bogate în taninuri şi flavonoizi
Arsurile sunt leziuni cutanate produse prin distrugerea ţesutului, determinată de expunerea la temperaturi ridicate. Acestea mai pot fi provocate de contactul cu substanţe chimice sau curent electric. Există patru grade de arsuri, clasificate în funcţie de durata expunerii şi dimensiunea zonei afectate. În arsurile de grad I şi II este important să introducem partea arsă în apă rece pentru stoparea distrugerii celulelor şi pentru atenuarea durerii. Doar în aceste cazuri se recomandă tratamentul naturist, care constă în aplicarea de plante care au proprietăţi antiseptice sau sunt bogate în flavonoizi şi taninuri care grăbesc cicatrizarea ţesutului lezat. Printre cele mai recomandate se află florile de muşeţel, uleiul de cătină, sunătoarea sau mugurii de plop.
Eczemele şi urticaria trec cu rozmarin şi coacăz negru
Eczema este o afecţiune cutanată alergică frecventă, caracterizată prin erupţii cu edem, papule, vezicule, scuame sau cruste, în timp ce urticaria, deşi este tot o afecţiune alergică, se caracterizează prin papule şi plăci eritemato-edematoase care apar brusc, iniţial puriginoase. Primul pas spre înlăturarea acestora este eliminarea factorului alergen. Tratamentul naturist se bazează pe coacăz negru, nuc şi ulm, la care se adaugă plante antialergice precum mugurii de fag şi mlădiţele de rozmarin. În urticarie se mai folosesc muguri de arin negru, care acţionează antiinflamator, fiind şi stimulant corticosuprarenal. Alimentaţia, la fel, va exclude alergenii precum carnea de porc, peştele, crustaceele, conservele, alimentele sărate, ouăle, tocătura, căpşunile, ciocolata sau condimentele.
Muşeţelul vă scapă de acnee
Acneea se manifestă prin inflamarea glandelor sebacee, la care se adaugă cel mai frecvent şi o infecţie microbiană. Tratamentul acesteia este atât intern, cât şi extern, indiferent de cauza apariţiei ei. Pentru uz intern este recomandată administrarea de ulm, nuc, gemoderivate din muguri de coacăz negru, tinctură de păpădie şi de trei-fraţi-pătaţi. De asemenea, ceaiurile de coada-şoricelului, brusture sau lavandă acţionează foarte bine asupra acneei. Pentru a calma pielea şi a preveni reinfectarea se pot pune cataplasme cu muşeţel, gălbenele, conuri de hamei, cicoare sau salvie. Ceapa coaptă în cuptor este ideală pentru a localiza infecţia, în timp ce consumul de ciocolată, alcoolul, prăjelile şi grăsimile nu fac decât să agraveze starea precară a pielii, aşadar, atenţie şi la alimentaţie!
Gălbenelele şi echinacea vă ţin departe de ciuperci
Ciupercile sau micozele cutaneo-mucoase reprezintă afecţiunile pielii produse de fungi. În funcţie de localizarea acestora, micozele pot fi bucale, ano-genitale sau ale membrelor. Cea mai frecventă ciupercă este Candida, care se regăseşte atât în gură, cât şi pe tractul digestiv sau în vagin. Micoza bucală poate fi tratată cu gargară cu muşeţel, care are efect calmant şi cicatrizant. Tratamentul naturist al candidozei genitale este compus din plante cu acţiune antifungică precum echinacea, usturoiul, muşeţelul, balsamul de lămâie, cimbrul, gălbenelele. Urzica moartă albă este foarte utilă în tricomonază şi candidoză, datorită conţinutului în polifenoli, saponozide şi taninuri. Cu aceasta se fac irigaţii vaginale sau băi de şezut. Micoza piciorului se poate trata cu frunze de coada-şoricelului macerate câteva zile în spirt până se înverzeşte compoziţia.
Mugurii de ulm, utili în herpesul simplex
Herpesul se caracterizează prin prezenţa unor vezicule grupate în buchet deasupra unui eritem deja existent. Este asociat cu o stare generală proastă, dar şi cu durere sau senzaţie de arsură locală. Deşi nu există un tratament specific care să sterilizeze organismul de acest virus, el persistând în ganglionii nervoşi, puteţi preveni apariţia recidivelor printr-un tratament adjuvant cu muguri de ulm, mlădiţe de măceş, echinacea şi vitamina C. În plus, frunza de măslin este utilă, deoarece are proprietăţi antimicrobiene, dar şi gheara-mâţei, unul dintre cei mai eficienţi imunostimulatori. Pentru a preveni reapariţia simptomelor trebuie să schimbaţi periuţa de dinţi după ce herpesul a dispărut, să nu folosiţi aceleaşi tacâmuri cu persoanele infectate şi să nu sărutaţi o persoană infectată.
Tamponaţi locul cu cafea
Herpesul simplex afectează peste 80% din populaţie şi, deşi cercetătorii nu au găsit încă un leac pentru frecventul virus, există trucuri la îndemână pentru orice persoană aflată în plin puseu. Aşadar, pentru a reduce simptomatologia este bine să: tamponaţi zona cu votcă, whisky sau cafea rece, tamponaţi locurile afectate cu miere nediluată, închisă la culoare, ungeţi herpesul de două-trei ori pe zi cu tinctură de propolis, alifie de gălbenele sau de roiniţă, puneţi bucăţi mici de ceapă crudă direct pe leziunile provocate de herpes, aplicaţi vin alb, în care s-a pus salvie la macerat, şi beţi zilnic două-trei căni cu infuzie de trei-fraţi-pătaţi. Tot pentru a estompa intensitatea manifestărilor virale clătiţi-vă gura cu două linguri cu suc de prune proaspăt stors, aplicaţi comprese cu infuzie din frunze de fragi sau suc proaspăt de portocale şi mere, zdrobiţi câteva flori proaspete de gălbenele şi tamponaţi herpesul cu sucul obţinut, iar pentru a scăpa de rănile produse de herpes pe limbă şi în gură tăiaţi o capsulă de vitamina E sau A şi ungeţi-vă folosind conţinutul lor. Durerea şi usturimea vor pieri cât aţi clipi!
• Vitamina B6 ajută în tratarea acneei. Se găseşte în drojdie de bere, gălbenuş, peşte, brânză, porumb, soia, ceapă.
Pont! Cea mai bună perioadă pentru curăţarea pielii este partea a doua a lunii, deoarece nu se formează cicatrice când Luna este în descreştere.