de Cristina Cristache
Muştarul e folosit pe post de condiment în gastronomie, datorită gustului şi aromei intense, însă popoarele lumii au descoperit în timp şi proprietăţile sale terapeutice. Se poate găsi sub trei forme - alb, negru şi brun, acesta din urmă fiind mai puţin utilizat în scop terapeutic. De la cel alb şi cel negru, în fitoterapie se folosesc seminţele fie pisate, sub formă de cataplasmă, fie întregi, administrate intern. Specialiştii spun că ideal este muştarul alb, căci este mai slab şi nu provoacă iritaţii, dar şi celelalte varietăţi pot fi la fel de utile în tratarea unor afecţiuni diverse.
Atenuează durerile
Dacă suferiţi de reumatism sau artrită şi durerile picioarelor sau mâinilor nu vă mai dau pace, puteţi încerca atenuarea lor cu o baie de muştar. Pentru acestea aveţi nevoie de muştar sub formă de boabe, pe care îl veţi scălda într-o cană cu apă călduţă. Amestecul se varsă în apa de baie, nu foarte fierbinte, dar nici prea rece. Procedura este simplă: cufundaţi mâna sau piciorul afectat şi menţineţi maximum zece minute. După expirarea timpului clătiţi cu apă caldă din abundenţă, preferabil sub jet de duş. Tratamentul este indicat pentru afecţiuni locale, ce provoacă durere.
Pentru băi se pot folosi şi săculeţi cu 100-200 g seminţe de muştar, de preferinţă negru.
Compresele cu făină redau mobilitatea articulaţiilor
Durerile articulare, cunoscute în termeni medicali drept atralgie, nu au vârstă. Ele pot afecta atât copiii, cât şi adulţii, dar mai ales vârstnicii, la care, pe lângă celelalte cauze legate de utilizarea excesivă a membrelor şi inflamaţii, se mai adaugă şi deteriorarea cartilajelor provocate de înaintarea în vârstă. De aceea, dacă vă confruntaţi cu astfel de probleme ce fac dificilă chiar şi cea mai simplă activitate, vă recomandăm compresele cu făină de muştar. 50 g se combină cu apă, până se obţine o consistenţă cremoasă, după care se aplică pe zona dureroasă. Procedeul este util atât în durerile musculare, articulare şi de tendoane, cât şi în viroze respiratorii sau afecţiuni bronhopulmonare. Singurul deficient poate fi acela că pielea se poate irita, şi de aceea e bine să nu aplicaţi compresa direct pe piele, ci pe o peliculă de cremă sau pe o pânză.
Seminţele stimulează digestia
Dacă aveţi tranzitul intestinal leneş şi căutaţi o metodă naturală pentru stimularea activităţii digestive puteţi găsi ajutor în seminţele de muştar. Acestea se administrează zilnic, circa o linguriţă cu seminţe cu un pahar cu apă. Vă vor reda atât sănătatea aparatului digestiv, cât şi a celui respirator. Sunt la fel de bune pentru atenuarea durerilor abdominale, cât şi în caz de balonare sau flatulenţă provocate de lipsa secreţiei digestive. Ideale sunt seminţele muştarului alb, ce pot fi adăugate direct în preparatele culinare.
Bun şi în caz de răceală
În tradiţiile populare ale lumii, muştarul era folosit cu încredere chiar dacă nu existau studii care să confirme utilitatea lui. Oamenii apelau la tratamentele cu muştar dacă aveau junghiuri, dureri de cap sau erau doar răciţi. Pentru migrene, acesta era aplicat pe ceafă sau urechi, iar pentru boala infecţioasă manifestată prin inflamarea şi înroşirea pielii, prin dureri şi stări febrile, cunoscută sub numele de orbalt, fierbeau în lapte boabe de muştar pisate. Un simplu junghi era îmblânzit cu turte din făină de muştar cu oţet puse pe locul afectat într-o legătură de pânză, în timp ce băile cu părţile aeriene ale plantei erau utile pentru gripe, răceli şi reumatism.
Boabele refac circulaţia deficitară
Pe lângă faptul că este cel mai adesea folosit în afecţiuni digestive, respiratorii, dureri şi anorexie, muştarul vă poate ajuta şi în cazul circulaţiei deficitare a sângelui. Pentru aceasta se iau pe cale internă între patru şi opt boabe.
Atenţie! Muştarul negru se foloseşte doar extern!
Pont! Seminţele de muştar fac poftă de mâncare
Cel mai frecvent utilizat este muştarul alb, însă şi cel negru are calităţile sale. Datorită mucilagiilor prezente în seminţe, acesta nu irită la fel de tare ca cel alb. Este bun pentru angine pectorale, artrite, bronşite, cardialgii, dureri, gripă, insuficienţă circulatorie arterială, inflamaţii cronice, nevralgii şi alte boli. Despre muştarul alb este de menţionat calitatea sa antivomitivă, dar şi calităţile nutriţionale, căci nu are calorii şi colesterol, dar are proteine, calciu, magneziu şi potasiu, iar în combinaţie cu apa caldă creşte tensiunea arterială şi duce la o mai bună circulaţie a sângelui. Intern se administrează în lapte sau în vin şi este contraindicat persoanelor care suferă de colon iritabil.
Important! Cataplasmele nu se folosesc la copiii mici.