de Dana Purgaru
În urma unui studiu efectuat recent s-a constatat că o cană cu suc proaspăt de sfeclă poate scădea presiunea arterială ridicată, reducând tensiunea cu 7%. Efectul uimitor se datorează nivelului ridicat de nitraţi.
Creşte nivelul de oxigen în zonele din corp unde există un deficit
Consumul crescut de alimente bogate în nitraţi declanşează o serie de reacţii chimice în sânge, iar acestea pot creşte nivelul de oxigen în zonele din corp unde există un deficit. Sucul de sfeclă folosit în studiu conţinea 0,2 g nitrat alimentar, cantitate ce se poate regăsi într-un bol mare de salată verde sau în două sfecle. „Am fost surprinşi de nivelul scăzut de nitrat care poate avea un efect atât de mare. Sperăm ca prin creşterea aportului de legume cu un nivel crescut de nitraţi dietetici să reuşim să îmbunătăţim sănătatea cardiovasculară”, a declarat Amrita Ahluwalia, coordonatorul studiului.
Rezultatul durează chiar şi 24 de ore
La această cercetare au luat parte 15 indivizi (opt femei şi şapte bărbaţi) cu presiune sistolică între 14 şi 15,9 şi care nu luau pastile pentru a remedia această problemă. Participanţii au consumat fie 250 ml suc de sfeclă, fie apă, iar ulterior li s-a monitorizat presiunea arterială timp de 24 de ore. Comparativ cu cei care au băut doar apă, participanţii care au băut suc de sfeclă şi-au scăzut presiunea sistolică aproximativ cu 10 mm Hg. Efectul a fost pronunţat la şase ore după consumul sucului de sfeclă, însă el a persistat chiar şi la 24 de ore de la consum.
7,5 milioane de decese anual!
La nivel mondial, anual mor 7,5 milioane de oameni (12,8% din totalul deceselor) din cauza tensiunii arteriale crescute. Pentru controlarea acestei probleme, specialiştii recomandă o schimbare a stilului de viaţă, reducerea consumului de sare şi alcool, dar şi exerciţii fizice.
Presiunea arterială mare este atunci când depăşeşte valoarea de 14/9.
• Concentraţii mari de nitraţi se găsesc şi în ţelină, varză şi alte legume cu frunze verzi, precum spanacul sau salata verde