de Diana Georgescu
Este nevoie, conform studiilor ştiinţifice, de doar două linguriţe cu ulei de măsline extravirgin luate în fiecare zi, pe stomacul gol, timp de opt săptămâni, pentru a asigura o viaţă îndelungată. Prin calităţile sale antioxidante, el reglează metabolismul lipidelor, previne creşterea colesterolului, cât şi reducerea depozitelor depuse pe vasele sangvine. Măslinele sunt bogate în fibre, săruri minerale (potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, magneziu), protide şi vitamine (A, grupele B, C şi E).
Infuzia de frunze combate bacteriile şi paraziţii
Cercetările actuale au demonstrat că măslinele au proprietăţi digestive, cicatrizante, vermifuge, astringente, nutritive şi emoliente, cu excelente efecte de drenare hepatică şi biliară. În tratamentele externe se obţin rezultate vizibile în combaterea abceselor, furunculelor şi panariţiului, prin aplicarea unor cataplasme cu măsline zdrobite, care se schimbă de patru-cinci ori pe zi.
Efecte benefice au şi frunzele măslinului. Ele sunt la fel de amare ca şi fructul, din cauza oleuropeinului, care are calităţi curative deosebite în tratarea problemelor cardiace, intestinale sau de tensiune. Un compus al acestei substanţe, acidul elenolic, are un rol important în combaterea bacteriilor şi a paraziţilor.
Extractul din frunze se foloseşte în tratarea colesterolului, diabetului, problemelor cardiace sau circulatorii.
Folosite sub formă de infuzie, frunzele au efect calmant asupra sistemului nervos, sunt antireumatice, antivaricoase, antihemoroidale şi revigorante.
După măcinare, sâmburii de măsline sunt buni pentru purificarea sângelui, revigorarea circulaţiei periferice, revitalizarea pielii şi eliminarea toxinelor.
Are efecte laxative
Principalele proprietăţi ale uleiului sunt cele laxative, emoliente, decongestionante hepatic, antiinfecţioase, cicatrizante, antirahitice, antianemice, antihelmintice, antiglicemiante şi anticolesterolice.
Uleiul de măsline îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului, a bilei şi a intestinelor, prin care se evită steatoza hepatică, litiaza şi dischinezia biliară (se iau 250 ml ulei de măsline şi 250 ml zeamă de lămâie, fracţionate, alternativ, câte o lingură din fiecare, până la terminarea cantităţii, ceea ce asigură eliminarea pietrelor biliare şi degajarea căilor biliare).
Are, de asemenea, efecte laxative care tratează constipaţia spastică (se iau două-trei linguri cu ulei seara la culcare). Ajută la eliminarea viermilor intestinali (se consumă 20-40 ml ulei pe stomacul gol, până la vindecare), cât şi la prevenirea diabetului zaharat sau a cancerului de colon.
Ajută la vindecarea arsurilor
Uleiul de măsline intră în realizarea multor soluţii, unguente şi a altor preparate medicamentoase cu care se pot vindeca multe afecţiuni.
Arsurile pielii se tratează cu ulei de măsline amestecat cu albuş de ou, care se bat într-un vas curat. Se unge locul afectat pentru calmarea durerilor şi grăbirea vindecării.
Masajul realizat cu ulei de măsline, amestecat cu suc de lămâie sau glicerină în părţi egale, sau cataplasma cu o măslină zdrobită are efecte benefice în cazul furunculelor, abceselor, eczemelor, crăpăturilor de palme, călcâie, unghii şi buze sau al supuraţiilor rănilor.
Îndepărtează mătreaţa
Atât măslinele, ca atare, cât şi uleiul sunt folosite cu succes în tratamentele dermatologice şi în cosmetică. Pentru a îndepărta mătreaţa se foloseşte o infuzie din frunze de măslin (o lingură), din frunze de mesteacăn (două linguri) şi din rozmarin (două linguri), care se fierb în doi litri de apă. După spălare se clăteşte părul cu această infuzie, până la dispariţia mătreţii.
Pentru tenurile uscate sau iritate se recomandă o mască realizată din ulei de măsline amestecat cu tărâţe de grâu, amidon sau mălai. Tot pentru tenurile uscate se recomandă masca obţinută dintr-un gălbenuş, o linguriţă cu ulei de măsline şi suc de fructe.
În cazul leziunilor palmelor/tălpilor sau pentru întreţinerea unghiilor se aplică un amestec din ulei de măsline şi suc de lămâie.
• Trebuie ştiut că 100 g de măsline conţin 7 g grăsimi, 5-6 g carbohidraţi, 1 g proteine, cu aport de 81 kcal, retinol, tocoferol, acid ascorbic, vitaminele A, D şi K, fier, fosfor, potasiu, fier, calciu etc.