de Cătălina Tăgârţă
Fie că e vorba de o simplă nevralgie, despre dureri menstruale sau dureri despre spate, dacă aveţi astfel de probleme nu e recomandat să recurgeţi de fiecare dată la medicamente, întrucât acestea au şi foarte multe efecte secundare. Pentru orice problemă care ar apărea, se presupune că natura a lăsat şi un antidot. În cazul durerilor, spre exemplu, există mai multe plante cu efect anestezic, care pot fi folosite cu încredere la nevoie.
Verbina alungă migrenele
Puţin cunoscută, verbina are proprietăţi terapeutice antispastice şi antinevralgice, drept pentru care poate fi utilizată cu încredere în caz de dureri de stomac, dureri reumatismale, nevralgie de trigemen ori migrene. Remediul constă în consumul a trei căni cu infuzie de Verbena officinalis. De asemenea, aceasta mai poate fi folosită şi pentru tratarea contuziilor, entorselor şi plăgilor, însă în această situaţie se folosesc comprese calde cu decoct obţinut din: un pumn cu plantă la un litru de apă, care se fierb zece minute. În acest din urmă caz, pentru o reuşită sigură se poate folosi oţet de mere în loc de apă.
Lemnul-dulce reglează funcţiile stomacului
Şi lemnul-dulce are proprietăţi terapeutice. Pe lângă calităţile anestezice, acesta reglează funcţiile stomacului şi favorizează expectoraţia. În plus, e un remediu excelent în caz de ulcer şi tratează bacteria care îl provoacă, respectiv Helicobacter pylori, eliminând totodată durerile provocate de afecţiunile respective. Pentru a da rezultate bune, infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă fierbinte, care se lasă 10-15 minute la infuzat. E nevoie de minimum două căni pe zi - la nevoie, adică în caz de dureri stomacale, sau de cure de câteva săptămâni în cazul în care aveţi deja un diagnostic mai grav.
Băi locale cu decoct de cimbrişor de câmp
Cimbrişorul de câmp e indicat în special pentru durerile musculare şi articulare. Aşadar, cine suferă de reumatism, artrită sau gută e recomandat să bea în fiecare dimineaţă o infuzie făcută din o linguriţă cu plantă la 200 ml apă clocotită. De asemenea, pentru afecţiunile menţionate puteţi încerca şi băile locale cu decoct de cimbrişor, preparat astfel: se fierbe jumătate de kilogram de plantă în patru litri de apă circa zece minute, apoi se acoperă vasul şi se mai lasă încă cinci-zece minute la infuzat.
Coacăz negru versus reumatism
Coacăzul negru este un remediu excelent pentru orice tip de durere, de la cele musculare până la cele de cap sau de gât. Pentru calmarea acestora se va folosi infuzie din frunze de coacăz proaspete sau uscate. Aceasta se prepară din una-două linguriţe cu plantă la o cană cu apă fiartă. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat aproximativ zece minute. Ideal e să se bea două căni cu ceai pe zi. În plus, pe lângă efectul analgezic, infuzia de coacăz negru mai are şi alte beneficii asupra organismului: protejează vasele sangvine, îmbunătăţeşte activitatea intestinală, combate retenţia de lichide şi favorizează eliminarea toxinelor. Cine doreşte să rezolve problema mai repede sau să utilizeze planta şi în caz de alergii, înţepături de insecte, stres, tulburări hormonale, urticarie, eczemă sau reumatism poate opta pentru maceratul hidroalcoolic din muguri de coacăz negru, ce se găseşte în magazinele cu produse naturiste.
Salcia albă pune capăt disconfortului menstrual
Salcia albă conţine o substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare (salicilat de metil), deci e indicată tot în caz de reumatism ori dureri musculare. Însă ea poate fi folosită cu succes şi în combaterea febrei uşoare, dar şi a durerilor de dinţi, menstruale, musculare sau a durerilor de cap. Pentru problemele amintite, de la salcia albă se foloseşte coaja. Infuzia se prepară din două linguriţe cu pulbere de coajă la o cană cu apă clocotită. Atenţie însă! Planta e contraindicată femeilor însărcinate!
• Şi muşeţelul are efecte antalgice, sedative, antinevralgice. În caz de dureri, indiferent de tipul lor, puteţi aplica pe zona afectată comprese cu infuzie de muşeţel
• Menta poate fi folosită în caz de nevralgie dentară, migrene ori crampe abdominale, fiind însă şi un stimulent al sistemului nervos