Main menu

header

467 10 1de Dana Purgaru

Odată cu binevenita primăvară, natura ne oferă o abundenţă de verdeţuri gustoase şi sănătoase, menite să revigoreze organismul după lunile de iarnă sărace în alimente nutritive.

Loboda - Întăritor protector al stomacului

Una dintre cele mai aşteptate verdeţuri de primăvară este loboda. Fie că este verde sau roşie, aceasta are gust foarte plăcut şi este recomandată în salatele zilnice. Consumată crudă, loboda este plină de vitamina C - mai multă chiar decât în lămâi! De asemenea, conţine fier şi vitaminele E şi K, are efect remineralizant, vitaminizant, întăritor şi acţionează ca un pansament pentru stomac.

Lăptuca - Creşte rezistenţa în faţa bolilor

Salata proaspăt ieşită din pământul dezgheţat este bogată în minerale precum iod, magneziu, fosfor, cupru, zinc, şi vitaminele A, B, C, D şi E. De aceea, lăptucile întăresc organismul pentru a rezista în faţa virusurilor care dau târcoale în această perioadă, având şi un bun rol antianemic. Este bine să fie consumată în special seara, în salate de crudităţi, având efect antistres şi de prevenire a constipaţiei. E recomandată în special persoanelor care doresc să slăbească, deoarece o masă bazată pe salată are puţine calorii, dar conţine elemente nutritive esenţiale.

Ştevia - Reglează glicemia

Frunzele verzi, gustoase şi săţioase au efecte regenerante şi vindecătoare - reglează glicemia şi tensiunea, stimulează memoria, ajută digestia, detoxifică şi combate poftele. Sunt bogate în vitamine - B, C şi K -, minerale - potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc - şi are multe proteine şi fibre.

Urzicile - Au un mare conţinut de fier

Este sezonul lor, şi de aceea trebuie consumate cât de des posibil în această perioadă. Sunt pline de vitamine - în special A, B, C şi K - şi minerale - calciu, potasiu, magneziu şi fier - şi conferă corpului ceea ce are nevoie după sezonul rece. E recomandat să fie consumate sub formă de suc, cu lămâie, în fiecare zi. Urzicile reglează fluiditatea sângelui, au efect benefic în gută şi în caz de prostată inflamată, alergii, probleme ale rinichilor, reumatism şi lipsă de vitalitate.

Leurda - Curăţă corpul de toxine

Leurdei i se mai spune şi usturoi sălbatic, deoarece are gustul acestuia şi este o prezenţă deosebită în salate şi mâncăruri. Are rol pozitiv în curăţarea corpului de toxine, antiviral şi antibacterian. De asemenea, consumată în fiecare zi, scade colesterolul, datorită adenozinei, şi are acţiune expectorantă şi tonică. Conţine minerale importante - potasiu, magneziu, calciu - şi fibre alimentare, dar şi vitaminele A şi C, sulf, fosfor, sodiu, cupru.

Untişorul - Scade nivelul colesterolului

Frunzuliţele mici de untişor conţin vitaminele C şi E, calciu, potasiu, fibre alimentare, betacaroten şi acid folic. Ajută la reducerea nivelului colesterolului, reglează tensiunea arterială, scade riscul de a face cataractă, ajută memoria, stimulează muşchiul cardiac, protejează vederea, reglează tranzitul intestinal şi redă cheful de viaţă.

Păpădia - Stimulează detoxificarea ficatului

Consumată crudă, sub formă de salate sau sucuri, banala păpădie este un adevărat izvor de sănătate. Frunzele sale verzi conţin vitaminele A, B, C şi D şi numeroase minerale. Substanţele care îi dau gustul amărui stimulează detoxificarea ficatului. Este bogată în fibre alimentare, reglează glicemia, conferă poftă de mâncare şi previne constipaţia.

Spanacul - Combate anemiile

Spanacul e bogat în potasiu, acid folic, calciu, fier, vitaminele C, E, K şi fibre alimentare, dar şi proteine şi fier. Consumat crud, reglează digestia, previne constipaţia, stimulează activitatea inimii, măreşte rezistenţa vaselor sangvine, stimulează creşterea copiilor, este bun pentru gravide, combate anemiile şi este recomandat în curele de slăbire, deoarece nu îngraşă şi totodată îi dă corpului nutrienţii atât de necesari.

Ceapa verde - Reduce riscul de cancer

O adevărată delectare la început de primăvară, ceapa verde este şi foarte sănătoasă. Ea conţine vitamina C, potasiu, antioxidanţi, magneziu şi fibre. Consumată în salatele zilnice, ea are efecte diuretice, depurative, antialergice, poate preveni bolile cardiovasculare şi poate reduce riscul de cancer. De asemenea, scade glicemia, fiind recomandată persoanelor care suferă de diabet, dar are şi rol de combatere a sterilităţii şi impotenţei. Este bună şi în bolile renale cronice.

Usturoiul verde - Scut redutabil contra infecţiilor

Usturoiul conţine vitaminele A, B şi C, minerale precum fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu şi siliciu şi mai ales alicină, un compus cu efect antibiotic. Aşadar, planta apără organismul de infecţii prin creşterea imunităţii, dar ţine la distanţă şi cancerul. De asemenea, utilizarea regulată a usturoiului în alimentaţie previne arterioscleroza, formarea cheagurilor şi tromboza arterială. Este bun şi pentru copii, deoarece măreşte pofta de mâncare, dar şi pentru bătrâni, cărora le reduce tensiunea arterială şi îi păzeşte de viroze.

Năsturelul - Util în spasmofilie

Năsturelul are un conţinut generos în vitaminele A, B şi C şi minerale precum iod, zinc, magneziu şi fier. Are efecte revitalizante, depurative, diuretice şi chiar afrodiziace, apără corpul de răceli şi ajută în diabet şi spasmofilie. Se poate consuma atât în salate, cât şi sub formă de suc. Cura cu năsturel s-a mai arătat eficientă contra tabagismului şi a cancerului.

Nu ocoliţi mărarul, pătrunjelul şi leuşteanul!

Mărarul, pătrunjelul şi leuşteanul nu sunt numai savuroase, ci şi pline de minerale şi vitamine, tocmai bune în această perioadă a anului, pentru revigorare. Consumate proaspete, în stare naturală, ele vă aduc un plus de potasiu, vitamina C şi magneziu.