de Cristina Cristache
Arborele manuka este înrudit cu arborele de ceai, având însă un efect terapeutic mai puternic. Acesta este originar din Noua Zeelandă, unde este supranumit copacul vindecător. Beneficiile uleiului esenţial de manuka sunt atribuite în special proprietăţilor sale antibacteriene, însă este utilizat şi ca antidot pentru muşcături de insecte şi înţepături, antimătreaţă, antifungic, antiinflamator, antihistaminic, antialergen, cicatrizant, citofilactic, deodorant şi relaxant.
Toate părţile arborelui au proprietăţi terapeutice
Uleiul esenţial este derivat din frunzele de manuka prin distilare cu abur, iar componentele principale ale acestuia sunt caryophyllene, geraniol, pinen, humulene, linalol şi leptospermone. Arborele manuka este deosebit de important în medicina populară tradiţională Maori de veacuri, fiind recunoscut ca planta cu multe calităţi uimitoare de vindecare. Infuziile cu frunze de manuka sunt folosite ca şi ceaiuri aromate pentru tratarea febrei, răcelii, dar şi ca diuretic. Preparatele obţinute din coaja arborelui sunt considerate sedative, o fiertură din aceasta fiind folosită şi astăzi pentru gargară şi pentru spălarea ochilor în caz de durere. Frunzele strivite sunt folosite pentru a produce un ulei antiseptic natural, în timp ce crusta seminţelor de manuka este folosită pentru pansarea rănilor, grăbind refacerea acestora.
Oprește degenerarea epidermei
Uleiul esenţial de manuka este uneori mai scump decât uleiul de arbore de ceai australian, datorită utilizării sale variate în scopuri medicinale, dar şi cosmetice. Aşadar, dacă vă confruntaţi cu mătreaţă, ciuperci, iritaţii şi alte probleme ale scalpului, uleiul de manuka vă poate fi de ajutor. Acesta contribuie la menţinerea umezelii şi echilibrului de ulei la nivelul scalpului, opreşte degenerarea pielii şi combate cu succes infecţiile. A fost şi este folosit şi pentru vindecarea infecţiilor bacteriene sau fungice de la nivelul pielii de pe corp şi de pe faţă. Îl puteţi utiliza în caz de erupţii cutanate, dermatite, psoriazis, pentru a vindeca răni, mâncărimi şi alte probleme legate de piele. Ajută la cicatrizarea şi estomparea urmelor de pe piele, prin stimularea creşterii celulelor noi. Poate fi administrat după orice accident sau intervenţie chirurgicală.
Relaxează mintea şi alină trupul
Uleiul de manuka are proprietăţi de relaxare şi calmare, fiind recomandat persoanelor depresive. Este folositor în lupta cu depresia, anxietatea, furia, stresul. Este ideal pentru pacienţii hipertensivi, a căror tensiune arterială scapă de sub control la cea mai mică anxietate sau stare de încordare. De asemenea, uleiul este bun pentru ameliorarea durerilor articulare şi musculare, dar şi în tratamentul astmului bronşic, bronşitelor sau al sinuzitelor. Fiind un puternic antiinflamator natural, uleiul esenţial de manuka poate gestiona eficient inflamaţia de orice tip, fie că este vorba despre probleme nazale sau respiratorii, care rezultă dintr-o răceală, probleme ale sistemului digestiv cauzate de condimente sau chiar probleme ale sistemului circulator provocate de orice toxină, inclusiv de venin sau de stupefiante.
Efect antialergic, antibacterian şi antifungic
Bacteriile pot provoca infecţii şi în interiorul corpului uman, afectând, astfel, organele interne. O creştere şi o înmulţire necontrolată a bacteriilor pot afecta colonul, sistemul urinar, respirator, genital, precum şi orice altă zonă vulnerabilă. Uleiul de manuka acționează spre stoparea răspândirii bacteriilor, dar şi a ciupercilor, care pot provoca la rândul lor daune majore. Spre exemplu, o infecţie fungică foarte comună este cea a urechii, care poate fi tratată cu una-două picături de ulei puse în ureche. În caz de alergii, uleiul esenţial de manuka sedează reacţiile organismului la contactul cu alergenul, uşurând simptomatologia. Dacă apare şi tusea provocată de producţia de histamină, acest leac este ideal pentru calmarea episoadelor de tuse iritantă continuă. Mai poate fi asociat cu salvie, cuişoare, muşcată, lavandă, maghiran, nucşoară, pin, rozmarin şi ylang-ylang.
PONT. Rumeguşul de manuka e folosit pentru afumarea peştelui sau a cărnii, datorită aromei pe care o conferă.
Mierea de manuka înlocuieşte cu succes produsele de întinerire
Mierea de manuka este produsă în stupi liberi de albine care culeg nectarul din florile arborelui. În Noua Zeelandă este numită mierea vindecătoare şi este unul dintre puţinele soiuri de miere aprobate pentru folosirea în scopuri medicinale. În cultura tribală străveche, cunoaşterea plantelor medicinale era deţinută exclusiv de Tohunga sau doctorii Maori. Aceştia recomandau mierea pentru proprietăţile ei vindecătoare, mai ales pentru bolile pielii, pe care o hidratează, o hrăneşte şi o ajută să se regenereze. Are şi rol antioxidant, de aceea apără pielea de daunele produse de soare şi are efect antiaging. În plus, mierea de manuka are capacitatea de a absorbi impurităţile din piele, ceea ce o face o substanţă ideală de curăţare, potrivită pentru acnee. Spre deosebire de mierea obișnuită, proprietăţile sale vindecătoare sunt stabile şi nu îşi pierd eficacitatea atunci când produsul este expus la căldură, lumină sau diluare în lichide. Puternicele proprietăţi benefice provin din substanţele naturale antibacteriene şi din conţinutul mineral ridicat. Studiile desfăşurate la Universitatea Waikato din Noua Zeelandă au demonstrat că mierea de manuka conţine peroxid de hidrogen, precum şi un component antibacterian suplimentar, identificat ca factor unic de manuka.
Poate fi folosit ca deodorant pe timpul verii