de Iulian D. Moleianu
Secărica este o plantă utilizată încă din vechime în scopuri terapeutice. Fructele sunt bogate în ulei volatil şi au întrebuinţări multiple atât în medicină, cât şi în alimentaţie. Infuzia preparată dintr-o linguriţă şi jumătate cu fructe la o ceșcuță cu apă are proprietatea de a elimina gazele din stomac, măreşte cantitatea de lapte femeilor care alăptează, reglează funcţiile stomacului, combate inflamaţiile intestinale, calmează colicile, fluidifică secreţiile bronhice şi măreşte diureza.
Contra depresiei
Infuzia de secărică este un bun stimulent digestiv pentru lipsa poftei de mâncare sau pentru calmarea colicilor la bebeluşi. Se face infuzie din 5 g fructe mărunţite la 1/2 l apă şi se consumă câte o jumătate de cană la fiecare masă, ca stimulent digestiv. Ceaiul de colici se face din câteva fructe peste care se adaugă apă fiartă. Acest condiment are efecte anxiolitice şi calmante, fiind recomandat în anxietate, oboseală cronică, deficienţe de memorie, migrene, epuizare nervoasă sau depresie. Pasta obţinută din frunzele plantei este ideală pentru tratarea durerilor de cap, dar şi a umflăturilor.
Previne îmbătrânirea prematură a ochilor
Secărica dispune de o mulţime de antioxidanţi, vitamine şi minerale, precum fosforul, capabile să prevină uzura ochilor şi scăderea acuităţii vizuale. Întrucât este un dezinfectant cu bogate proprietăţi antimicrobiene, protejează ochii de boli contagioase, cum este conjunctivita, iar în caz de infectare, conţinutul bogat în vitaminele A şi C, dar şi în fosfor ajută la îndepărtarea primelor simptome ale conjunctivitei. În această afecţiune se pun la colţurile ochilor câte două picături de suc din frunze proaspete, diluat în apă fiartă şi răcită. În Asia, pasta de seminţe este folosită în tratarea ulceraţiilor cavităţii bucale, deoarece efectul dezinfectant al componentelor din frunză împiedică infectarea rănilor deschise. Este util în bolile dinţilor, dar şi pentru împrospătarea respiraţiei, deci poate înlocui guma de mestecat după fiecare masă.
Adio gaze intestinale!
Prin conţinutul său, secărica alină durerile abdominale, previne apariţia gazelor intestinale, îmbunătăţeşte digestia, stimulează secreţia sucurilor digestive. Este o sursă de bioflavonoide, utile în cazul hemoroizilor, varicelor şi al altor probleme ale venelor.
PONT. Pasta obţinută din frunze e utilă pentru persoanele care au probleme ale sistemului circulator periferic.