de Iulian D. Moleianu
Varza chinezească, devenită tot mai populară în ultimii ani şi în ţara noastră, se găseşte în două forme: Chihli şi Napa. Spre deosebire de celelalte tipuri de varză, cea chinezească e mult mai potrivită pentru zonele calde, iar proprietăţile sale le întrec pe cele ale spanacului sau ale salatei.
Înlocuieşte recolta de vară de salată
Gustul excelent şi proprietăţile magice în tratarea afecţiunilor stomacale fac din varza chinezească una dintre cele mai „la modă” legume. Din acest motiv, chiar şi în unele ţări din Europa, precum Grecia, ea înlocuieşte, uneori cu succes, recolta de vară de salată. Varza chinezească se plantează într-un pământ bine aerisit, bogat în substanţe organice şi cu un drenaj bun. Din acest motiv, este bine să lucraţi în pământ compost, material organic şi îngrăşământ comercial, pentru a obţine cele mai bune rezultate. Soiurile Napa trebuie plantate doar primăvara şi toamna. Pentru rezultate optime, varza chinezească ar trebui plantată ca recoltă de toamnă în regiunile nordice, iar ca recoltă de iarnă, în cele sudice. Frunzele proaspete de varză chinezească se consumă, cel mai adesea, în salate. Atât frunzele, cât şi seminţele constituie poate cel mai bun remediu împotriva viermilor intestinali, dar se obţin rezultate excelente şi în combaterea astmului. Varza chinezească mai este indicată în tratarea unor boli precum tuberculoza şi pleureziile.
Adio crize hemoroidale!
Un remediu interesant poate fi constatat şi în cazul crizelor hemoroidale, excesiv de dureroase, însoţite de enterită. Au existat cazuri în care, timp de o lună, bolnavii nu puteau sta nici în picioare, nici culcaţi. Apoi, au fost supuşi unor tratamente ce constau în aplicarea verzei chinezeşti pe şale şi pe fese. Încă de la prima frunză îşi făcea apariţia o abundentă secreţie dezgustătoare, dar vindecarea se producea în nu mai puţin de 48 de ore.
În cazul ulcerelor de gambă, eczemelor şi al plăgilor infecţioase, folosirea frunzelor de varză provoacă recrudescenţa momentană a supuraţiei. Fenomenul atestă acţiunea detoxifiantă și regeneratoare a terapeuticii. Pe o plagă infectată, pe o eczemă mijindă sau pe un ulcer este indicat să procedaţi oblojiri cu mici fâşii din frunze de varză. Serozităţile se vor scurge uşor printre fâşii şi nu vor putea să împiedice acţiunea permanentă şi directă a verzei.
Eficace în cazul arsurilor de suprafaţă
Prin aplicare exterioară, frunzele tratează eficace o serie de arsuri de suprafaţă. Se aplică frunze de varză chinezească deasupra arsurilor şi se lasă aproximativ două ore, după care se înlocuiesc cu alte frunze. După trei, patru „schimburi” se pot constata rezultate miraculoase. Vindecările obţinute prin varză pot fi înşirate la infinit. Ele privesc afecţiuni diverse, precum plăgi simple sau complicate, dureri reumatismale, nevralgii uşoare, cefalee, ulcere la gambă, antrax, flegmoane şi altele.
PONT. Varza chinezească este indicată în tratarea tuberculozei şi a pleureziilor.