de Gabriela Militaru
O idee cât o fantezie la care nici nu speram! Revista „Nature” anunță că se lucrează la un produs asemănător pielii naturale, care poate fi aplicat pe piele pentru a-i reda elasticitatea. Pungile de sub ochi dispar. Ridurile se estompează. Bine ai revenit, tinerețe!
Pelicula invizibilă
Potrivit specialiștilor de la Massachusetts General Hospital, există „o a doua piele” făcută din produse chimice obișnuite, care poate face ca pielea îmbătrânită să-și recapete suplețea. Având aspectul unei pelicule invizibile, filmul cu pricina poate fi înmuiat cu loțiune de plajă și pus pe piele, iar efectele sunt considerabil mai bune decât cele ale unei simple creme de protecție solară. Specialiștii se așteaptă ca pelicula-minune să poată trata chiar și eczemele, psoriazisul și alte boli de piele prin simpla aplicare a măștii pe zonele afectate. Ideea de a crea această „a doua piele” a apărut cu mai bine de un deceniu în urmă, când medicul și profesorul de dermatologie R. Rox Anderson, de la Școala de Medicină Harvard, a fost abordat de compania Living Proof pentru a le oferi consultanță la o cercetare legată de un polimer utilizat pentru un produs de îngrijire a părului. Anderson a fost de părere atunci că dacă un polimer ajută părul s-ar putea să fie bun și pentru piele. „Ceea ce se întâmplă când îmbătrânim și pielea se ridează este, de fapt, pierderea elasticității”, spunea Anderson, care s-a întrebat ce ar fi dacă ar găsi o cale de a reda elasticitatea naturală a pielii. „Trebuie să găsim ceva care să fie invizibil, iar pielea trebuie să poată respira. Și trebuie să fie ceva suficient de puternic și de elastic, încât să copieze elasticitatea naturală a pielii”, explica el. În felul acesta, fondatorul companiei Living Proof, medicul Robert Langer, a fost încurajat să înceapă cercetările. „Am creat mii de polimeri. Căutam un produs sigur, aderent, care să se întindă cât mai bine și care să aibă cele mai bune proprietăți mecanice și optice”, a explicat el.
Alternativă la produsele antiîmbătrânire
Ingredientele folosite la obținerea măștii sunt siloxanii (un atom de oxigen legat de doi atomi de silicon), care formează polimeri. Cercetătorii le-au modificat caracteristicile moleculare, făcându-i mai permeabili sau, dimpotrivă, mai rigizi. O peliculă mai permeabilă poate fi utilizată pentru pungile de sub ochi, în timp ce o mască mai rigidă, pentru restul pielii. Pelicula poate fi apoi îndepărtată cu o soluție care dizolvă polimerul. Cercetarea cu privire la masca-minune a fost susținută de o companie mică din Cambridge, Massachusetts, numită „Living Proof”. Produsul este, în prezent, dezolvat de o altă companie, Olivo Laboratories. „Cred că este o idee genială. Ceea ce au creat ei este să producă un biomaterial inteligent, care pur și simplu reface proprietățile pielii tinere și sănătoase. Masca se poate folosi ca un fel de bandaj aplicat peste pielea îmbătrânită, iar rezultatele sunt uimitoare”, explică Gordana Vunjak-Novakovic, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea din Columbia.
Există două etape ale aplicării
Dar cum funcționează acest produs? „Există două etape ale aplicării. Prima dată se aplică pe piele o cremă invizibilă care conține polimeri, iar peste se aplică o a doua cremă cu efect catalizator pentru prima loțiune. Ce rezultă este un fel de strat invizibil și delicat deasupra pielii naturale”, explică Robert Langer. Una dintre primele variante ale peliculei a fost folosită pentru pungile de sub ochi. „Ne doream ceva care să fie elegant, deci un produs care să fie perfect pentru față. Iar ceea ce am obținut este o peliculă care arată exact ca pielea umană”, a detaliat medicul Barbara A. Gilchrest, unul dintre profesorii de dermatologie care au făcut parte din echipa de cercetare. Studiile respective au inclus teste aplicate oamenilor cu pungi sub ochi sau celor cu pielea uscată. De exemplu, subiecților li s-a cerut să aplice pelicula-minune pe suprafața tegumentului brațului și s-a constatat cum pielea și-a recăpătat elasticitatea foarte repede. Din cercetările care s-au făcut în prezent asupra variantei de produs cosmetic a peliculei sunt șanse foarte mari ca, odată scoasă pe piață, aceasta să poată înlocui cu succes mare parte a cremelor cu efecte similare.
Are efecte medicale remarcabile
O altă întrebuințare a măștii care și-a dovedit succesul este în cazul tratării eczemelor și a pielii uscate din pricina îmbătrânirii, genul acela de tegument pigmentat și care provoacă uneori mâncărime. „Le spunem oamenilor să-și aplice comprese umede și să folosească creme hidratante, dar acestea sunt doar soluții trecătoare. La final rămân doar cearşafurile pline de grăsime. Aveam deci nevoie de ceva mai ușor de folosit și care să nu lase urme neplăcute, adică exact de acest produs extraordinar”, a explicat Barbara A. Gilchrest. Deși cercetările cu privire la calitatea de produs medical a peliculei sunt într-un stadiu incipient, s-a constatat că „a doua piele” nu doar întinerește pielea, dar ajută și în cazuri de boli ale acesteia.