de Luana Mare
Dacă timpul, tutunul, unele antibiotice şi dietele mai puţin sănătoase şi-au pus amprenta pe dantura dumneavoastră, iar smalţul nu mai este alb imaculat, ci mai degrabă galben sau gri, cea mai rapidă soluţie pentru a reveni la un zâmbet frumos, cu dinţi impecabili, este albirea profesională în cabinetul stomatologului. Despre ce implicaţii are procedura şi care sunt metodele prin care se poate realiza albirea dinţilor ne-a vorbit medicul stomatolog Ruxandra Gardef (medalion), de la Clinica „Signature Smile”.
„Pătrunde în fisurile naturale ale smalțului”
- Care sunt cauzele care duc la îngălbenirea smalţului dinţilor?
- Cauzele schimbării culorii dinţilor sunt fumatul, consumul de cafea şi de ceai negru şi, în general, toate alimentele pigmentate (sfecla roşie, fructele de pădure). De asemenea, şi igiena are rolul ei - cu cât este una mai riguroasă, cu atât dinţii se vor păta mai greu!
- Cum se poate face albirea profesională a dinţilor în cabinetul de stomatologie?
- Albirea dentară este o manoperă care se realizează în cabinetul stomatologic și presupune aplicarea pe dinți a unui gel pe bază de peroxid de hidrogen. Acesta pătrunde în fisurile naturale ale smalțului și, ca și înălbitorul de rufe, albește structurile dure dentare. Gelul se păstrează pe dinți aproximativ 45 de minute, timp în care funcționează și lampa UV care potenţează efectul gelului.
- Există vreun risc de sensibilizare a dinţilor după această procedură?
- Pentru a evita sau a diminua sensibilitatea normală, după această procedură se face fluorizare locală, adică se pune un alt gel, de data asta pe bază de fluor, care se menține pe dinți aproximativ cinci minute. Albirea se realizează într-o şedinţă, maximum două, la o săptămână distanţă.
„Se face nu mai des de două ori pe an”
- Mai există o altă metodă profesională de albire?
- O altă metodă este albirea cu laserul, care are acelaşi principiu, însă în loc de lampa UV, gelul este potenţat de laser. Rezultatele sunt superioare, iar şedinţa este mai scurtă.
- De la ce vârstă se poate executa albirea profesională cu gel sau cu laser?
- Albirea dentară este recomandată adulţilor şi trebuie realizată sub îndrumarea medicului dentist. Nu recomand albirea dentară făcută la domiciliu, deoarece nu există un control bun asupra substanţelor comercializate, asupra calităţii şi concentraţiei lor, și nici al modului de utilizare. Putem fi tentaţi să ţinem gelul pe dinţi mai mult decât este cazul sau să îl folosim mai des decât este indicat. Recomand albirea dentară nu mai des de două ori pe an. Dacă manopera este făcută la sfatul medicului dentist, în cabinetul dentar, nu ar trebui să apară reacţii nedorite. Uneori, sensibilitatea dentară poate persista câteva zile, dar niciodată mai mult.
„Sensibilitatea poate fi ușor controlată”
- Are contraindicaţii? Există dezavantaje ale acestei metode?
- Nu are contraindicaţii şi nu distruge smalţul dinţilor. Dezavantajele albirii dentare sunt legate de faptul că rezultatul este limitat, depinde de la pacient la pacient, neobţinându-se niciodată albul strălucitor pe care îl vedem la unele vedete. Apare o uşoară sensibilitate, care, de asemenea, diferă de la pacient la pacient, dar care poate fi uşor controlată cu geluri de desensibilizare.
- Care sunt avantajele unui tratament profesional în raport cu cele naturiste?
- Avantajul unui tratament profesional este că se face în mediu controlat şi cu substanţe al căror efect se cunoaşte foarte bine. Acidul citric, de exemplu, este foarte dăunător, iar abuzul poate afecta serios structura smalţului. În general, metodele de albire la domiciliu nu sunt pe placul meu, pentru că atât mijloacele naturiste, cât şi produsele din comerţ pot avea efecte dăunătoare şi lipseşte controlul unui medic.
„Rezultatul albirii profesionale persistă între câteva săptămâni şi câteva luni, în funcţie şi de obiceiurile igienico-dietetice ale pacientului“
Metode naturiste la îndemâna tuturor
Dacă nu doriţi să apelaţi la albirea profesională, puteţi încerca şi câteva metode naturiste la îndemâna tuturor.
Bicarbonat şi sare pentru dantură strălucitoare obţinută acasă
Printre acestea se află bicarbonatul de sodiu, sarea de bucătărie, sucul de lămâie sau chiar laptele. De exemplu, vă puteţi clăti dinţii cu o soluţie obţinută din 1/3 suc de lămâie şi 2/3 apă sau să vă spălaţi pe dinţi cu o periuţă pe care aţi picurat de câteva ori suc proaspăt de lămâie. După aceste procedee trebuie să clătiţi bine gura, deoarece acidul citric ar putea ataca smalţul după o expunere prelungită. Metoda poate fi folosită zilnic, dar nu este recomandată seara, înainte de culcare. Bicarbonatul de sodiu este una dintre cele mai utilizate metode de albire naturistă. O dată pe săptămână se freacă dinţii cu această substanță, după care se clăteşte bine gura. De asemenea, mai este recomandată pasta din căpşuni cu bicarbonat de sodiu aplicată pe dinţi. Se freacă dantura, apoi se clăteşte bine. Sarea de bucătărie este una dintre cele mai cunoscute şi mai utilizate metode de albire a dinţilor. Se aplică pe dinţi şi se freacă dantura timp de câteva minute cu ajutorul unei periuţe. Se clăteşte bine cu apă. Se poate face zilnic acest periaj.
Oțetul de mere și brânzeturile curăţă dinţii
Oţetul de mere este eficient în combinaţie cu sare de bucătărie şi cu puţin praf de copt. Se obţine o pastă pe care o aplicați pe dinţi cu ajutorul unei periuţe, după care îi frecați timp de câteva minute. Se clăteşte apoi bine, cu apă din abundenţă. Totodată, consumul de alimente precum broccoli, morcovi, ţelină, mere, castraveţi, guava, roşii şi căpşuni ajută la menţinerea sănătăţii dinţilor. Aportul de vitamina C și de calciu contribuie implicit la albul strălucitor. O altă metodă cu bune rezultate este masarea dinţilor cu o jumătate de linguriţă cu praf de copt, la care se adaugă una sau două picături de peroxid de hidrogen (3%). Amestecul are efect de albire a acestora. Se utilizează o dată pe lună. La rândul ei, salvia este o plantă bună pentru dantură. Dinţii se vor freca bine cu frunze de salvie timp de câteva minute, apoi se clăteşte gura. De asemenea, consumul de lapte, brânză, iaurt întăreşte smalţul dinţilor, aducând danturii şi mai multă strălucire.
Evitaţi băuturile carbogazoase şi alimentele colorate!
În perioada tratamentelor pentru albirea dinţilor este recomandată o dietă alimentară bazată pe fructe fibroase, legume cu frunze verzi, dar şi cele care conţin fier şi calciu. De asemenea, este bine să evitaţi băuturile foarte reci sau foarte calde, pe cele carbogazoase sau pe cele care conţin cafeină. Nu este recomandat nici consumul de alimente care pot să păteze dinţii, cum ar fi: afinele, murele, ciocolata neagră, sosurile de soia etc.